Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunta kartoittaa Migrin pyynnöstä käytettävissä olevia tiloja pakolaisille

Vihdin kunnassa seurataan maailmanpoliittista tilannetta ja Suomen viranomaisten ohjeistusta Ukrainan tilanteessa. Laajamittaista maahantuloa koordinoi Maahanmuuttovirasto.

– Vihdin alueella ei ole toiminnassa olevia vastaanottokeskuksia, mutta kartoitamme Migrin pyynnöstä käytettävissä olevia tiloja, mikäli maahanmuuttotilanne muuttuu olennaisesti ja nopeasti. Olemme myös yhteydessä erilaisiin yhteistyötahoihin, joiden kanssa teimme hyvää yhteistyötä edellisen pakolaiskriisin aikaan, hallintojohtaja Noora Nordberg kunnasta toteaa.

Vihdin kuntaan on tullut muutamia yhteydenottoja Ukrainan pakolaisten auttamisesta. Kunta on julkaissut sivuillaan tiedotteen siitä, miten kukin voi halutessaan tukea ukrainalaisia.

Maahanmuuttopalvelut keskittyy Vihdissä olevien maahanmuuttajaryhmien tukemiseen. Sotatilanne koskettaa ainakin kolmea Vihdissäkin asuvaa maahanmuuttajaryhmää: ukrainalaisia, venäläisiä sekä muista sotaa käyvistä tai käyneistä maista tai muuten erityisen epävakaista oloista Vihtiin muuttaneita. Asiakkaille viestitään mahdollisuudesta keskusteluun ja tarvittaessa muuhun tukeen tilanteen käsittelemiseksi.

EU on ottamassa nyt ensimmäistä kertaa käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin, jonka mukaan Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen, työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. Oleskelulupa avaa oikeuden koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon. Asiaan on tulossa kunnille lähiaikoina tarkempaa ohjeistusta.

Vihdin seurakunta valmistautuu osaltaan pakolaisten tuloon. Kirkkohallitus on 2.3. tiedustellut kaikilta evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnilta, mikä valmius niillä on Ukrainan pakolaisten sijoittamiseen seurakunnan tiloihin ja pyytänyt ilmoittamaan valmiudestaan kirkkohallitukseen.

– Teemme ilmoituksen mahdollisimman pian. Seurakunta on pakolaiskriisin 2015-2016 jälkeen päättänyt, että se suhtautuu periaatteessa myönteisesti Riuttarannan leirikeskuksen antamiseen hätämajoitus- käyttöön, jos pakolaiskriisi joskus toistuu. Seurakunta tekee luonnollisesti oman päätöksensä hätämajoituspaikan tai vastaanottokeskuksen mahdollisesta avaamisesta yhteistyössä Vihdin kunnan kanssa siinä tilanteessa, jos maahanmuuttovirasto kysyy Vihdiltä tiloja pakolaisille. Riuttarannan käyttö pakolaisten hätämajoitustilana on mahdollinen vain maalis-toukokuussa, koska kesäkuukausina Riuttaranta on varattu rippikoulukäyttöön, kirkkoherra Pekka Valkeapää kertoo.

– Seurakunta on tilannut Kirkon Ulkomaanavusta lippaita hätäavun keräämiseen Ukrainaan. Teemme keräystä tulevana viikonloppuna ja sen jälkeen kauppakeskuksissa.