Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin lukiolla pitkästä aikaa kansainvälisiä Erasmus-vieraita

Vihdin lukio sai maaliskuun ensimmäisellä viikolla pitkästä aikaa kansainvälisiä vieraita, kun lukio isännöi Erasmus-projekti Arts Now and Before -tapaamista. Vihdin lukio koordinoi projektia, jonka tiimoilta Nummelaan saapui 20 oppilasta ja 10 opettajaa Saksasta, Kroatiasta, Puolasta, Latviasta ja Portugalista.

Lukion kielten opettaja ja projektikoordinaattori Iina Leván kertoo, että lukiolla on tällä hetkellä käynnissä kaksi Erasmus-projektia.

– Projektit ovat monen koulun välisiä ja yleensä kaksivuotisia. Nyt saimme tälle projektille lisäaikaa koronan takia.

Arts Now and Before -projektin aiheena on taide, jonka eri osa-alueisiin kouluvierailuilla perehdytään. Suomen aihealueena on elokuva, ja Vihdin lukio järjesti vierailun aikana esimerkiksi ohjaaja Georg Grotenfeldtin luennon suomalaisesta filmistä.

Erasmus-projektin aikana opiskelijat vierailevat kaikissa projektiin osallistuvissa kouluissa. Seuraava tapaaminen järjestetään Puolassa. Vierailuilla keskitytään paitsi projektiin myös tutustutaan isännöintivuorossa olevaan maahan ja kulttuuriin.

Suomessa vierailijat kävivät esimerkiksi Heurekassa ja viettivät päivän Helsingissä. Vihdin lukiolaiset toimivat viikon kestävän vierailun aikana vieraille paikallisina isäntinä.

Kolmannen vuoden opiskelijat Liisa Penttinen ja Jemina Viherkanto kertovat, että koulun ulkopuolella vieraiden kanssa on vietetty yhteistä aikaa esimerkiksi laavulla ja käymällä ravintolassa syömässä.

Vieraat näkevät tavallista arkea ja pääsevät paikallisten ikätoverien kanssa tutustumaan erilaisiin asioihin. Viherkanto kertoo käyneensä majoittamansa nuoren kanssa pulkkamäessä ja tutustumassa paikalliseen vpk:hon sekä ottaneensa tämän mukaan omiin cheerleading-harjoituksiinsa.

– Kun tutustuu muihin maihin ja kulttuureihin, pystyy myös ymmärtämään niitä paremmin ja näkemään mitä yhtäläisyyksiä ja samoja rutiineja niissä on, sanoo Viherkanto.

– Näkee, miten samanlaisten ongelmien kanssa nuoret ympäri Eurooppaa painii. Se myös vähentää ennakkoluuloja, toteaa Penttinen.

Myös projektiin osallistuvat kroatialaiset Klara Brčić, Josipa Reškovac ja Roko Negodić näkevät erilaisiin kulttuureihin tutustumisen tärkeänä.

– Olen ensimmäistä kertaa ulkomailla. Tämä on ollut hauskaa ja mielenkiintoista. Ihmiset ovat mukavia ja kilttejä, kuvailee Reškovac.

– Halusin nähdä ja kokea muita kulttuureja ja tavata ihmisiä, kertoo Negodić.

Yksi parhaista asioista on heidän mielestään ollut suomen kielen oppiminen.