Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Yhteishaku | 443 ysiluokkalaista Vihdissä suunnittelee nyt tulevaa – 10. luokka ja Valma-koulutus poistuvat, tilalle uudenlainen Tuva-koulutus

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen on parhaillaan käynnissä. Perusopetuksen viime metreillä on tänä keväänä Vihdissä 443 nuorta.

Nummelanharjun koulun yhdeksäsluokkalaiset Vanamo Tanhua ja Elsa Korhonen ovat jo hakeneet yhteishaussa, joka on avoinna 22. maaliskuuta saakka. Molemmat päätyivät hakemaan lukioon, Tanhua ensisijaisesti Vihtiin ja Korhonen Helsinkiin.

– Eka vaihtoehto oli aika helppo päättää, mutta muiden järjestystä joutui vähän miettimään, kertoo Korhonen.

Peruskoulun päättyminen ja toisen asteen opintojen aloittaminen tuntuu sekä mielenkiintoiselta että jännittävältä.

– Haikeaa, ja jännittäähän se kun aloittaa ihan uudessa paikassa, kuvailee Tanhua.

Peruskoulunsa päättävien nuorten vaihtoehtoina toisen asteen yhteishaussa ovat lukio, ammattikoulun opintoalat tai Tuva, eli uusi tutkintoon valmentava koulutus, sekä kansanopistojen opistovuosi oppivelvollisille. Erityisammattioppilaitokset tarjoavat vielä erillistä Telma-koulutusta.

Vihdin lukioon otetaan aiempien vuosien tapaan 180 uutta opiskelijaa. Keskiarvoraja on vähintään 7,4. Luksian Nummelan toimipisteellä aloituspaikkoja on vähintään 367. Yhteishaussa hakeudutaan pääsääntöisesti ammatilliseen perustutkintoon, joita Nummelassa on tarjolla 12. Opiskelijoita otetaan yhteishaun jälkeenkin sisään ammattiopintoihin jatkuvalla haulla.

Yhteishaun tulokset julkaistaan 16. kesäkuuta.

Jos opiskelupaikka ei aukea yhteishaussa tai nuori kaipaa miettimisaikaa, nyt suuntana eivät enää ole aiemmin käytössä olleet 10. luokka, eli perusopetuksen lisäopetus, ammatilliseen koulutukseen valmistava Valma-koulutus tai maahanmuuttajille tarkoitettu lukioon valmistava Luva-koulutus. Jatkossa erilliset koulutukset poistuvat ja ne korvaa syksyllä 2022 alkava Tutkintoon valmentava Tuva-koulutus.

Otalammen koulun oppilaanohjaaja Airi Sundvall-Huhtinen kertoo, että Tuva-koulutuksen on tarkoitus mukautua joustavasti nuoren tarpeisiin.

– Idea on se, että nuoren ei Tuvaan hakeutuessaan tarvitse tietää, mihin toisen asteen koulutukseen haluaa hakea.

Vihdissä Tuva-koulutusta ylläpitää ja koordinoi Luksia. Aloituspaikkoja on 15.

Sundvall-Huhtinen toimii myös Opo-hankkeen Vihti-koordinaattorina ja Valpas-kuntavalvojana. Oppivelvollisuutta laajennettiin vuonna 2021 koskemaan kaikkia alle 18-vuotiaita, eli nuorilla on peruskoulun jälkeen velvoite suunnata toisen asteen opintoihin ja kunnilla velvollisuus ohjata nuoret opintojen pariin. Tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen koulutuksen. Aiemmin oppivelvollisuus päättyi peruskouluun.

Kuntiin on muutoksen myötä nimetty Valpas-kuntavalvoja, eli vastuuhenkilö, joka saa valtakunnalliseen Valpas-järjestelmään tiedon, mikäli alle 18-vuotias asuinkunnan nuori keskeyttää opintonsa. Näin nuoresta saadaan kunnassa otettua heti koppi.

– Syyskuusta 2021 maaliskuuhun 2022 järjestelmässä on vilahtanut vain muutamia vihtiläisnuoria, kertoo Sundvall-Huhtinen.