Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin maanpuolustusjärjestöihin tulvii uusi jäseniä – Katso maanpuolustusnaisten vinkit 72 h -varautumisesta omassa kodissa

Vapaaehtoinen maanpuolustus kiinnostaa selvästi aiempaa enemmän Vihdissäkin – syynä Ukrainan sota ja humanitaarinen kriisi.

– Yhdistyksemme jäsenmäärä on kasvanut kymmenellä prosentilla noin viikossa, kertoo Vihdin Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Salli Lehervo. Jäseniä on nyt 90.

– Lisäksi on tullut kyselyjä toiminastamme puhelimitse. Melko hyvin tuntuu olevan selvillä Maanpuolustusnaisten arvot: isänmaan rakkaus, osaava toimijuus ja yhdessä ilolla tekeminen, Lehervo lisää.

– Päivittäin tulee lisää jäseniä, vahvistaa toinen nummelainen maanpuolustusnainen Sirpa Järvinen. Hän on Maanpuolustusnaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja. Piirissä on kaksi yhdistystä ja 136 jäsentä: Vihdissä 90 ja Lohjalla 46.

Tärkeintä nyt – ja jo ennen Ukrainan kriisiä – on oppia omia arjen taitoja: miten selviää häiriötilanteissa, jos ei ole esimerkiksi sähköä tai vettä, painottaa Lehervo.

– Maanpuolustusnaisten kautta saamme erittäin korkeatasoista koulutusta, johon ei muuten edes ymmärtäisi hakeutua. Esimerkiksi kyber- ja informaatiovaikuttamiselle altistuminen on jokapäiväistä elämäämme, ja siihen liittyvien tietojen ja taitojen tunnistaminen ja hallitseminen tuo luottamusta omaan toimintaan.

Päivittäin tulee uusia jäseniä.

Maanpuolustusnaisten koulutuksessa on mukana kansalaistaitoja, joita jokainen tarvitsee: alkusammutus, hätäensiapu, kyberturvallisuuden perusteet, kotivara -perustietous, selviytyminen sähköttä -koulutus, maastotaidot ja arjen turvallisuustietoa esimerkiksi perheen, liikenteen tai matkustamisen kannalta.

Järvinen kertoo olleensa Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n kautta monella hyvällä Nasta-kurssilla.

– Niissä on opeteltu muun muassa kyberturvallisuutta, henkistä kriisinkestävyyttä äkillisissä ääritilanteissa, arjen turvallisuutta ja niin edelleen… Yhdessä tekemällä saamme enemmän aikaiseksi.

Järvinen vinkkaa, että Maanpuolustusnaisten Uudenmaan piiri järjestää kaikille kiinnostuneille maksuttoman järjestökoulutuksen Nummelassa kunnanvirastolla tiistai-iltana 12.4. Kurssilla tulevat tutuksi Maanpuolustusnaisten Liitto ja muu vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaverkosto. Lisäksi tänä keväänä tulossa ovat 72h -varautusmiskoulutus, alkusammutuskurssi ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan ensihuollon kurssi.

Jäsenyyttä harkinnut voi pelätä, että maanpuolustusnaisten toiminta on yltiöisänmaallista tai sotilaallista – Lehervon mukana tällaisiin pelkoihin ei ole aihetta.

– Tavoitteena on tunnistaa ja hallita kodin ja lähiympäristön turvallisuusriskejä, ehkäistä niitä ja varautua niihin. Koulutuksemme ei ole sotilaallista, vaikka valtakunnallisissa paraateissa olemme mukana puolustusvoimien kanssa. Arvomme on isänmaallisuus.

– Yhdistyksemme aatteellista toimintaa on naisten maanpuolustustahdon, -tiedon ja -taidon lisääminen sekä henkisen ja fyysisen kunnon vahvistaminen, sotaveteraanien kunnioittaminen ja veteraanityöhön osallistuminen sekä maanpuolustushengen ja -tietojen siirtäminen nuorille.

72 tunnin varautumisesta omassa kodissa maanpuolustusnaiset neuvovat:

– Kannattaa katsoa kuivatavarakaappi: melkein jokaisella meillä on riisiä, pastaa ja jauhoja. Puhdasta vettä olisi syytä kierrättää jossain vesiastiassa, jotta sitä olisi koko ajan, ellei pidä kaupan vesikanistereita varastossa. Sähkö on monelle selviö, mutta patteriradio olisi hyvä olla joka taloudessa, tähdentää Lehervo.

– Lisäisin vielä tulitikut, kynttilät ja täysinä pidetyt kännykän vara-akut. Ja kertakäyttö- tai muu grilli, ja kaasupullot täynnä, jotta saa lämmitettyä ruokaa ja vettä. Plus vielä vilttejä, joilla voi pitää itsensä lämpimänä, jos lämmitys ei toimi. Ja suklaata tai muuta herkkua, nehän auttavat aina niin huonoina kuin hyvinäkin hetkinä, Järvinen hymyilee.

Miksi itse olette liittyneet Maanpuolustusnaisiin?

– Liityin naapurin innoittamana loppuvuodesta 2015. Sain hyvin tietoa toiminnasta ja periaatteista, ja ne kohtasivat omien arvojeni kanssa. Toiminta samanhenkisessä ryhmässä on antoisaa, ja samalla tulee hoidettua omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia, vastaa Salli Lehervo.

– Liityin Vihdin Maanpuolustusnaisiin vuonna 2018. Olisin nuorena halunnut armeijaan, mutta se ei ollut vielä silloin mahdollista naisille. Pikkutyttönä olin partiossa usean vuoden ajan. Olen aina ollut yhdistysihminen ja halunnut tehdä ja edistää asioita yhdessä, perustelee Sirpa Järvinen.

Hän oli nuorena kesätöissä Kaunialan sotavammasairaalassa.

– Siellä kuulin potilailta heidän unohtumattomia sotakertomuksiaan ja sain kunnian tehdä töitä lottana toimineen Aune Väreen kanssa pari kesää. Sen jälkeen kunnioitukseni sotaveteraaneja ja lottia kohtaan yhä vain kasvanut. Ja taustalla on tietenkin isänmaanrakkaus.