Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan sotaa pakeneville turvapaikka Tervalammen kartanosta – Kartanoa tarjottu vastaanottokeskukseksi

Tervalammen kartanossa on nyt kolmisenkymmentä sotaa pakenevaa ukrainalaista äitiä ja lasta. He majoittuvat rakennuksessa, joka on ollut Helsingin kaupungin päihdekuntoutuskeskuksen naistenosasto. Kaislaan mahtuu noin 50 ihmistä.

Tervalammella Nuuksiossa toimivan Hawkhillin yrittäjä Annu Huotari on majoittanut viisihenkisen perheen rintamiestalo Villa Toiniin, jonne perhe siirtyi Tervalammen kartanosta. Tilanne elää voimakkaasti ja sotaa pakenevia ihmisiä hakeutuu Tervalammelle yhä enemmän.

Alexandra ja Niko Ahlqvist majoittavat äiti-lapsi -perheet omalla kustannuksella. Isät ovat jääneet taistelemaan rintamalle. Alhqvistit voivat ottaa ukrainalaisia vastaan sen verran kuin omat resurssit antavat myöten. He ovat tarjonneet Tervalammen kartanon rakennuksia Maahanmuuttoviraston käyttöön.

Jos valtio perustaisi tiloihin vastaanottokeskuksen tai kuten Alexandra toivoo sanottavan, vastaanottokodin, niin tiloihin on mahdollista majoittaa yli 300 ihmistä. Päihdekuntoutuskeskuksena toimineissa isoissa rakennuksissa on valmiina osastoja, joissa on erillisiä huoneita ja pienet keittiöt. Suuren ruokala- ja esiintymistilan lisäksi löytyy teollisuuskeittiö, jossa voi valmistaa ruokaa isolle joukolle. Alhqvistit ovat valmistautuneet mahdolliseen pakolaisten tuloon laittamalla 80 huonetta valmiiksi. Nyt he odottavat puhelin kädessä Migrin yhteydenottoa.

– Me tarvitsemme konkreettista apua valtiolta, joka määrää vastaanottokeskusten paikat. Maahanmuuttovirastosta on luvattu ottaa yhteyttä tarvittaessa, Alexandra sanoo.

Ahlqvistit ovat saaneet lahjoituksina ruokaa, vaatteita, sänkyjä ja hygieniatarvikkeita. Ukrainalaiset saapuivat Vihtiin vain päällysvaatteet yllään. Alexandra on häkeltynyt vihtiläisten auttamistahdosta:

– Kaikkien vihtiläisten reaktio on ollut hieno ja vastaanottavainen. Yhtään negatiivista palautetta emme ole saaneet. Lahjoituksia olemme saaneet runsaasti ja olemme niistä todella kiitollisia. Edelleen tarvitsemme muun muassa sänkyjä, joita voi tuoda meille kartanolle.

Alhqvisteilla työskentelee maataloustöissä kiireisimpänä sesonkiaikana noin 100 kausityöntekijää Ukrainasta. Sotaa pakenevien ihmisten saapuminen sai alkunsa työntekijöistä, jotka työskentelevät heillä ympäri vuoden:

– Ensin saapuivat työntekijöiden perheet. Pian turvaan pyrki muitakin, jotka olivat saapuneet Helsinkiin monen päivän matkan jälkeen. Emme me voineet jättää heitä sinne. Väkeä on tulossa koko lisää, mutta tällä hetkellä resurssimme ovat rajalliset, Alexandra Ahlqvist kertoo.

Hän muistuttaa Suomeen saapuvien ukrainalaisten rekisteröitymisen tärkeydestä:

– Vain näin saamme käsityksen siitä kuinka paljon ukrainalaisia Suomessa on.