– Venäjän hyökkäys Ukrainaan korostaa demokraattisen yhteiskunnan merkitystä sekä tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumisen tärkeyttä. Venäjän hyökkäys järkytti ensin syvästi. Asia on koko ajan esillä eri medioissa ja somessa. Uutisoinnilta on vaikea välttyä, toteaa Vihdin nuorisovaltuuston puhee njohtaja Pihla Salmi.
– Tiedän nuoria, jotka kokevat sodan raskaana asiana. Sota on vaikuttanut psyykkisesti moneen nuoreen. Alla on pari vuotta kestänyt koronapandemia. Vaikeinta on ehkä se, ettei asiaan pysty itse vaikuttamaan. Itse en ole menettänyt yöunia asian vuoksi, mutta on ihmisestä kiinni miten asiaan reagoi. Toisia tieto ahdistaa ja toiset saavat mielenrauhaa seuraamalla uutisointia, Vihdin lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Salmi jatkaa.
Nuoret kokevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ristiriitaisena Suomen kannalta, rajanaapureita kun ollaan. Natoon liittyminen toisi jonkinlaisia turvatakuita Suomelle. Venäjä kuitenkin uhkaa Suomea vastatoimilla, jos maa liittyy sotilaalliseen liittoumaan:
– Tilanteeseen ei ole olemassa yksinkertaista ratkaisua. Tärkein asia mitä me mielestäni Suomessa voimme tehdä on liittyä Natoon. Jos emme liity Natoon, olemme seuraava Ukraina. Ukrainaa voimme auttaa parhaiten tukemalla maata aseellisesti, sanoo Vihdin nuorisovaltuuston jäsen Jani Koponen.
– Mahdolliset sotatoimet Suomessa mietityttävät itseäni erityisesti siksi, että olen menossa armeijaan heinäkuussa, 19-vuotias Koponen jatkaa.
Vihdin nuorisovaltuuston jäsen Aleksi Marno on Kuoppanummen koulussa 8.-luokalla. Hän opiskelee venäjän kieltä ja ymmärtää uutisia myös venäjäksi.
Siviilien pommittaminen vetää sanattomaksi.
Nuvan pj. Pihla Salmi
– Koulussa olemme käsitelleet sotaa luokanopettajan tunneilla ja katsoneet uutisia aamulla. Itse seuraan aktiivisesti somea ja esimerkiksi Ylen uutisia ja muita valtamedioita, jotka ovat puolueettomia uutiskanavia. Minulla on ystäviä, joilla on sukulaisia ja tuttavia sekä Venäjällä että Ukrainassa. Heille sodalla on ollut suoria vaikutuksia.
– Venäjällä tiedottamisella on kaksi tasoa. Venäjän sisäinen tiedottaminen ja ulkopuolelle tiedottaminen. Venäjän sisällä kansalaiset pyritään eristämään muusta maailmasta. Propagandasta huolimatta kansa on kuitenkin aika hyvin tietoinen siitä mitä oikeasti tapahtuu.
– On todella surullista katsoa mitä sananvapaudelle on tapahtunut Venäjällä, Pihla Salmi toteaa.
Venäjän armeijan kohdevalinnat Ukrainassa nuoret tuomitsevat yksimielisesti:
– Synnytyssairaalan ja lastensairaalan sekä muiden siviilikohteiden ja siviilien pommittaminen vetää sanattomaksi, Pihla Salmi sanoo.
Nykyaikainen sodankäynti tapahtuu monella tasolla ja on hyvin moniulotteista. Erilaiset anonyymit hakkeriryhmät ovat ilmoittaneet aloittaneensa sodankäynnin Venäjää vastaan. Ryhmät ovat hakkeroineet maan virallisia kanavia ja häirinneet Venäjän tietoliikennettä.
– Hakkerointi sinänsä ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, mutta on aika rohkeaa mennä hakkeroimaan Venäjän virallisia sivustoja, Aleksi Marno toteaa.
TikTok on nuorten mielestä somen kanavista kaikista raain. TikTokista voi seurata suoria lähetyksiä Ukrainasta. Lähetyksiä ei sensuroida.
– TikTok on Kiinan valtion omistama yritys ja sitä käytetään propagandatehtaana. Siellä on tosi paljon disinformaatiota, Jani Koponen muistuttaa.