Sijoittaminen ja oma taloudenpito. Aihepiireistä lähti liikkeelle Vihdin lukion abiturientin Joose Luoman kiinnostus talouteen lukion ensimmäisellä luokalla.
– Aloin lukea kirjallisuutta, seurata uutisia ja tehdä osakeanalyysejä aktiivisemmin lukion kakkosvuoden alkupuolella. Siitä kiinnostus sitten tavallaan laajeni muuhun talouden piiriin. Yhteiskuntaopin opettaja oli tosi innostava, hän kertoo.
Luoma kuvailee taloutta aiheena mielenkiintoiseksi muun muassa siksi, että se vaatii omaa ajattelua.
– Ei ole olemassa yhtä totuutta. Sijoittamistakin voi ajatella vähän kuin pelinä.
Tänä keväänä Luoma osallistui lukiolaisille suunnattuun taloustietokilpailuun Talousguruun. Oma kiinnostus ja näkemys aiheeseen näkyi, ja hän sijoittui kilpailussa toiselle sijalle.
– Ajattelin että kilpailu olisi harjoitusta ylioppilaskirjoituksia varten.
Talousgurun tarkoituksena on mitata osallistujien tietämystä ja ymmärrystä taloudesta. Kilpailu käynnistyi intensiivisellä, kirjallisena kokeena suoritetulla alkukarsinnalla, johon osallistui noin 700 lukiolaista 151 lukiosta. Loppukilpailussa kohtasi 14 finalistia.
Kaksiosaiseen finaaliin kuului pariväittely ja kirjallinen tehtävä. Luoma väitteli aiheesta "Yhteiskunnan ei pidä tukea yritysten ja kotitalouksien investointeja, joilla vähennetään hiilidioksidipäästöjä".
– Se oli aika vaikea aihe itselle. En löytänyt hirveästi omaa tietoa, jota olisin voinut soveltaa. Väittelystä ei jäänyt hirveän hyvä fiilis, hän toteaa.
Kirjallinen osio sen sijaan tuntui sujuvan. Finalistien piti kirjoittaa puolessatoista tunnissa maksimissaan 8000 merkin essee, jossa he analysoivat julkisen talouden velan määrän voimakkaan kasvun hyviä ja huonoja puolia.
– Se oli todella laaja kysymys, tuntui että siihen pystyi vastaamaan monelta eri kantilta, hän kertoo.
Luoma ajatteli, että koska tekstejä arvioivat alan ammattilaiset, kovin pitkälle ei varmaankaan pääse vain toistelemalla uutisista tuttuja asioita.
– Päädyin sellaiseen ratkaisuun, että koitin soveltaa taloudellisia teorioita ja ilmeisesti se onnistui ihan hyvin.
Luoma toteaa, että Talousguru-kilpailu oli kokemus, jonka kaltaisia olisi voinut olla lukiovuosina enemmänkin.
– Finaali oli varmaan lukioajan paras kokemus. Se oli monelta kannalta opettavainen ja siellä oli todella hauskaa, hän kertoo.
Koronarajoitusten takia lukiovuodet ovat poikenneet normaalista. Talousguruakaan ei kisattu vuonna 2021 pandemian takia.
Nyt ollaan kuitenkin luokion loppusuoralla, sillä meneillään ovat kevään ylioppilaskirjoitukset. Katse on jo tiukasti tulevassa myös jatko-opintoja ajatellen. Kevään toinen yhteishaku korkeakouluihin on avoinna maaliskuun loppuun asti.
Talousgurussa kisanneille yhteishakuun liittyy tavallista vähemmän paineita, sillä kaikille finalisteille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta kauppa- ja taloustieteen opintoihin suomalaisissa yliopistoissa.
Luomaa kiinnostaa palkintovaihtoehdoista eniten Aalto-yliopiston kauppatieteiden opinnot, jotka hän uumoilee sijoittavansa yhteishaussa toiselle sijalle.
Ykkösvaihtoehto on selvä.
– Se olisi oikeustieteellinen Helsingissä tai Turussa.