Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtiläinen Outi Huuhtanen etsii vapaaehtoisia – voimaa itselle ja autettavalle

Vapaaehtoistyö: Pieni hetki puhelimessa voi jo tuoda helpotusta ikäihmisen yksinäisyyteen ja henkiseen hyvinvointiin.

Yksinäisyys ja maailmaa koettelevat kriisit on yhdistelmä, joka tuo turvattomuutta ja surua monen ikäihmisen arkeen. Tähän kurimukseen voisi kuka tahansa antaa apuaan pienellä panostuksella esimerkiksi puhelinsoitoilla, jotka toisivat arkeen toisen ihmisen äänen, kuuntelevat korvat ja lähimmäisen myötätunnon.

Vihdin kirkonkylällä asuva Outi Huuhtanen on tarttunut toimeen löytääkseen vapaaehtoisia avunantajia. Huuhtanen on toiminut vuoden alusta Eläkeliiton Vihdin yhdistyksen vapaaehtoisvastaavana.

– Olisi tärkeää löytää vapaaehtoistyötä tekevät tai sellaisiksi haluavat. Vain virallistamalla itsensä he pystyvät kuulumaan Eläkeliiton vakuutuksen piiriin. Vakuutus kattaa heille vapaaehtoistyössä mahdollisesti sattuvan tapaturman ja omaisuusvahingon, Huuhtanen toteaa.

Huuhtanen korostaa, että vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen ei sido mihinkään ja työtä voi tehdä oman aikataulun mukaan vaikka esimerkiksi kerran vuodessa. Vapaaehtoistyö voi olla esimerkiksi puhelinkeskusteluja juttuseuraa kaipaaville, koti- tai hoivakotikäyntejä, lenkkiseuraa, asiointiapua tai nettiopastusta. Vapaaehtoistyö voi kohdistua myös vaikkapa päiväkoteihin, kouluihin tai erilaisiin ryhmätoimintoihin. Jotkut antavat apuaan tukihenkilöinä vaikkapa leskeksi jääneille.

Vapaaehtoisten tilastointi on tärkeää, koska näin toiminnasta tulee näkyvää. Tällöin vapaaehtoistyön toiminnan kehittämiseen voidaan hakea myös rahoitusta STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus). Yksittäisen vapaaehtoisen nimi ei tule koskaan eteenpäin raportoitaessa esille.

Eläkeliiton Vihdin yhdistys on varsin iso kooltaan, jäseniä on noin 400. Yhdistys toimii Vihdin kirkonkylällä ja sen lähikylissä, Nummelassa on oma yhdistyksensä.

Olisi tärkeää löytää vapaaehtoistyötä tekevät tai sellaisiksi haluavat.

Outi Huuhtanen

Moni yhdistyksen jäsen saattaa jo tehdä vapaaehtoistyötä, mutta ei välttämättä miellä sitä sellaiseksi. Ystäville ja sukulaisille soitellaan ja autetaan apua tarvittaessa. Autettavista on tullut vuosien kuluessa ystäviä, joista pidetään pyyteettömästi huolta. Tällaisia ihmisiä on myös Huuhtasella, soitettavia on tullut hänelle myös työn kautta. Huuhtanen työskentelee edelleen joitakin päiviä kuukaudessa vanhassa työpaikassaan Kaunialan sairaalassa.

– Kun korona oli jo vähän jäämässä taka-alalle, tuli Ukrainan sota. Vanhemmat ihmiset ovat sodasta kyllä huolissaan. He muistavat millaista Suomessa oli sota-aikana. Monella vanhuksella ei ole ehkä enää juttukaveria, ystävät ovat saattaneet jo kuolla. Heillä voi mennä viikko, että he eivät ole puhuneet kenenkään kanssa, Huuhtanen kertoo omista kokemuksistaan vapaaehtoistyössä.

Huuhtanen on asunut osan talvesta Helsingissä. Hän on ollut siellä mukana Eläkeliiton toiminnassa ja tutustunut kolmivuotiseen projektiin ”Yhtä köyttä vetämässä”. Projekti on valtakunnallinen ja sen tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä lähtökohdiltaan ja kulttuuritaustaltaan erilaisten ihmisten kesken. Näitä ideoita ja ajatuksia hän tuo myös Vihtiin Eläkeliiton toimintaan.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Outi Huuhtaseen outi.huuhtanen@gmail.com tai puh. 050-562 3627. Myös omaiset voivat ottaa yhteyttä, jos he tarvitsevat omaiselleen keskustelu- tai muuta vapaaehtoisapua.