Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin Vihreiltä valtuustoaloite: Vihdin kunnan omistamien metsien monitavoitteista ja kestävää käyttöä kehitettävä

Vihdin kunnan omistamien metsien käytöstä, esimerkiksi toteutettavista hakkuista on tiedotettava siten, että kuntalaiset tietävät mitä metsille tehdään, miksi ja milloin.

Näin toteaa Vihdin Vihreät valtuustoaloitteessaan, jonka esitteli valtuutettu Satu Mali kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina. Aloitteen tavoitteena on päivittää Vihdin omistamien metsien hoito ja käyttö asukasystävällisemmiksi ja niiden suunnitelmat läpinäkyvämmiksi.

Aloitteen taustalla ovat kunnan viime vuosina toteuttamat metsähoidolliset toimenpiteet, jotka ovat herättäneet kuntalaisissa ihmettelyä ja vastustusta. Vihreiden mielestä avoimemmalla toiminnalla ja kuntalaisia kuulemalla monia epäselvyyksiä voitaisiin poistaa. Aloitteessa todetaankin, että kunnan on syytä tuottaa kuntalaisille avoimesti saavutettavaa tietoa kunnan metsänomistuksista, kerätä palautetta metsien käyttöön liittyen sekä tilata uusia tavoitteita toteuttava metsänhoitosuunnitelma ja julkaista se verkkosivuillaan.

Vihreiden mielestä kuntalaisia paremmin palvelevassa, päivitetyssä matsienhoitosuunnitelmassa pitää ottaa huomioon paljon muutakin kuin metsien tuotto.

– Metsillä on monia kuntalaisia palvelevia arvoja. Virkistys- ja liikunta-arvot tukevat suoraan ajatusta aktiivisten ihmisten Vihdistä. Metsäluonnon suojeleminen edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja hillitsee ilmastonmuutosta, toteaa Satu Mali Vihdin Vihreiden tiedotteessa.

Valtuustoaloitteessa esitetäänkin, että kunnan metsien puunmyyntituloille asetetaan sellaiset tavoitteet, jotka ovat sovitettavissa yhteen metsien muiden käyttömuotojen kanssa.

Vihreiden mielestä kunnan omistamille metsille tarvitaan ekologiset reunaehdot metsätalouden harjoittamiselle ja hiilinielutavoite, jolla vastataan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

– Lisäksi edellytämme, ettei hakkuita tehdä lintujen pesimäaikaan, sanoo varavaltuutettu Matti Saarni, yksi aloitteen kirjoittajista.