Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tervalammen kartano ja Riuttaranta ehdolla hätämajoituspaikoiksi – Vihdin kunnan hätämajoitusosuus 150 henkilöä

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Husin sairaanhoitopiirin kuntia varautumaan Ukrainasta sotaa pakenevien ihmisten hätämajoituksen järjestämiseen sekä antamaan alustavan selvityksen järjestelyistä.

Vihdin kunta on ilmoittanut Migrille, että hätämajoituskäyttöön voidaan tarvittaessa ottaa Tervalammen kartanon tilat sekä syksystä alkaen Riuttarannan leirikeskus.

Tervalammen kartanossa on tällä hetkellä kotimajoituksessa noin 50 äitiä ja lasta Ukrainasta. Tervalammen kartanoon on lisäksi mahdollista majoittaa entisen päihdekuntoutuskeskuksen osastoille noin 300 pakolaista. Tällä hetkellä ukrainalaiset majoittuvat Tervalammen kartanon entisessä naistenosasto Kaislassa.

Vihdin hätämajoitusosuus on Migrin esityksen mukaan 150 henkilöä.

– Suoraa kaavaa meillä ei ole tiedossa, koska prosentuaaliset osuudet poikkeavat kunnittain. Kuntia on toistaiseksi vasta pyydetty varautumaan hätämajoituskapasiteettiin, mutta kapasiteetin käyttöönotosta ei ole tehty päätöksiä Migrissä, kertoo Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Tarkkoja aikatauluja tai tietoja pakolaisten saapumisesta Vihtiin kunnalla ei vielä ole olemassa:

– Migriltä saadun tiedon mukaan on syytä varautua siihen, että tilanne ja sen purkautuminen tulee kestämään jonkin aikaa. Yksityiskohtaista tietoa aikatauluista ei vielä ole, Eerola valottaa.

Hätämajoitus tai tilapäinen majoitus ja huolto käsittää majoituksen, ruokahuollon ja muun välttämättömän päivittäisen elämän tarpeiden huollon, välttämättömän sairaanhoidon ja terveydenhoidon, rekisterinpidon majoitettavista sekä majoitettavien ohjaamisen rekisteröitymään poliisille tilapäistä suojelua hakeviksi.

Hätämajoituksen osalta kustannukset maksaa valtio sen jälkeen, kun hätämajoituskapasiteetti on virallisesti otettu käyttöön.

– Toistaiseksi valtio ei rahoita ukrainalaisten kustannuksia Vihdin kunnan alueella, Eerola jatkaa.

Maahanmuuttovirasto vastaa pakolaistilanteen kokonaiskuvasta:

– Tilanteen koordinointivastuu on Migrillä ja tilannekuva päivittyy koronapandemian alkuvaiheen tavoin päivittäin. Seuraamme aktiivisesti tilanteen etenemistä Vihdin kunnan osalta, kunnanjohtaja Erkki Eerola kertoo.

Ukrainasta pakenevien määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisten viikkojen ja päivien aikana.

Lähialueisiin kohdistuu kovin paine, mutta myös Suomeen odotetaan kymmeniä tuhansia ukrainalaisia.

Käytössä on tilapäinen suojelu, joka on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäinen suojelu perustuu EU:n tilapäisen suojelun direktiiviin, jota käytetään nyt ensimmäistä kertaa.

Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa.