Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urkupilleistä lintujen kodeiksi – Kierrätystä ja hyväntekeväisyyttä Vihdin Tervalammella

Vihdissä pesivistä linnuista osa pääsee kierrätetystä puusta tehtyihin linnunpönttöihin – nauttimaan musikaalisesta unelmayksiöstä, kuten eräs kommentoija kirjoitti nähtyään videon pönttötempauksesta Vihdin seurakunta -Facebook-sivulla.

Tervalammella paistoi kevätaurinko kirkkaana huhtikuun ensimmäisenä lauantaina 2.4., kun kymmenet vihtiläiset suuntasivat Tervalammen kylätalolle, entiselle koululle. Vasaran naputus johdatti puutyöluokkaan, jonne saapui eri-ikäisiä kyläläisiä ja muualta tulleita tekemään linnunpönttöjä.

Vihdin seurakunnan Puuköörin vapaaehtoisten avustuksella saattoi tehdä yhden tai useamman linnunpöntön.

Puumateriaaleja oli saatu aiemmin keväällä puretun Vihdin siunauskappelin urkujen puupilleistä. Puukööri oli tehnyt valmiiksi osat, joista vasaroimalla ja ruuvaamalla sai koottua pöntön muutamalle eri kolopesijälajille, kuten sini- ja talitintille.

Nikkaroijat olivat tuoneet oman vasaransa mukanaan, ja lisäksi paikan päällä oli lainattavissa akkuporakoneita pohjalevyn ruuvaamiseksi ja lentoaukon avaamiseksi.

Puutyöluokassa oli keskittyneen näköisiä innokkaita nikkaroijia. Yhden linnunpöntön tekemiseen meni ehkä vartista puoleen tuntiin.

Linnunpöntön sai lunastaa omakseen lahjoittamalla 10–15 euroa kylätalon ja lähetystyön hyväksi. Tekemänsä pöntön saattoi myös lahjoittaa lähetystyön hyväksi seurakunnan Toivon Jyvä -käsityöpuotiin ostettavaksi. Uusiin tiloihin Nummelan seurakuntakeskuksen päätyyn muuttanut Toivon Jyvä viettää avajaisiaan perjantaina 8.4. ja on jatkossa avoinna kolmena päivänä viikossa.

Puuköörin Seppo Hanhikorven työstämistä urkupilliaihioista kyläläiset tekivät 30 linnunpönttöä – aivan kaikki meni yhdessä hujauksessa! Aihiot loppuivat kesken, mutta lisää on tulossa myöhemmin. Toivon Jyvänkin linnunpöntöistäkään ei ole enää jäljellä kuin kolme kappaletta.

Tervalammen kyläyhdistyksen puheenjohtajan Leevi Pursiaisen lahjoittamasta puutavarasta tehtiin kylätalon hyväksi 26 linnunpönttöä.

Tauolla tai lähtiessään pöntöt kainalossaan nikkaroijat nauttivat Tervalammen Marttojen kahvion kotona tehdyistä leivonnaisista, joiden tuotto meni kylätalon hyväksi.