Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelassa noin 100 maakaasuasiakasta – kova hinnannousu pakottaa taloyhtiöitä toimiin

Lämmitysenergian hinnannousua tuskaillaan muun muassa niissä kiinteistöissä, joissa lämmönlähteenä on maakaasu. Suomen Kaasuenergia -konsernilla on Nummelan alueella noin 100 asiakasta. Yksi niistä on Asunto-osakeyhtiö Lentoharju, neljän asunnon 1970-luvulla rakennettu rivitaloyhtiö Lentäjäntiellä.

– Maakaasu oli pitkään edullista, mutta nyt kWh-hinta on noussut vuodessa 140 prosentilla. Lisäksi mietityttää maakaasun mahdolliset saatavuusongelmat nykyisessä maailmantilanteessa, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana 25 vuotta toiminut Juha Vesanto.

Koska taloyhtiön budjetista noin 70 prosenttia menee lämmitykseen, kevätyhtiökokoukselle on pakko esittää yhtiövastikkeiden nostamista. Muutakin on suunnitteilla:

– Hereillä on oltava! Maalämpöä ei tähän paikkaan saa. Tavoitteena on hankkia vesi-ilma-lämpöpumppu pienentämään maakaasun käyttöä: kolme tarjousta on saatu. Se on noin 25 000 euron investointi, ja toimitusajat ovat nyt pitkät, koska kysyntää on. Teemme yhteistyötä naapuritaloyhtiön kanssa. Tiedän monen muunkin miettivän näitä samoja asioita.

Jos maakaasun saatavuus tökkisi, As. Oy Lentoharju pystyy helposti vaihtamaan takaisin öljyynkin vesi-ilmalämpöpumpun rinnalle, sillä säiliö ja kattila ovat tallella.

Saatavuuskin mietityttää.

Juha Vesanto, As Oy Lentoharju

Gasumin venäläinen maakaasu alkoi lämmittää kiinteistöjä Nummelassa vuosina 2010–11. Gasum myi jakeluverkkonsa vuonna 2015 ja mm. vähittäismyyntiliiketoimintansa vuonna 2017. Nykyinen toimija on Suomen Kaasuenergia -konserni (SKE), jonka tytäryhtiö on Auris Kaasunjakelu.

Jakeluverkkoa on Nummelan alueella noin 30 kilometriä.

– Vihdin alueen noin 100 asiakkaastamme suurin osa on lämmityskäyttäjiä. Teollisuusasiakkaita on noin kymmenen. Osa siellä olevista asiakkaistamme ostaa uusiutuvaa biokaasua, kertoo Maria Huusko, Suomen Kaasuenergia -konsernin markkinointi- ja viestintäjohtaja.

Maakaasun kova hinnannousu on fakta. Eurooppalaisen, Hollannissa sijaitsevan TTF-kaasuhubin hintataso oli viime vuonna tähän aikaan noin 17,5 euroa/MWh ja nyt se on noin 130 euroa/MWh.

– Emme voi vaikuttaa tähän kaasuhubin hintatasoon. Meidän kaasunhankintamme perustuu siihen, samoin kaasun kuluttajahinnat, Huusko toteaa.

Jos kaasun tulo loppuu Venäjältä joko lännen pakotteiden takia tai Venäjän omalla päätöksellä, miten se vaikuttaa asiakaskiinteistöihinne?

– Myymästämme kaasusta lähes kaikki tulee jo nyt Balticconnector-putkea pitkin Baltiasta, eikä siis Imatralta. Tai biokaasuna Suomesta ja Euroopasta, vastaa Huusko. Hän lisää, että Liettuan Klaipedan LNG-terminaaliin saapuu kaasua ympäri maailmaa.

– Jos lämpötila Suomessa on nollan asteen yläpuolella, Baltiassa LNG-terminaaliin saapunut ja Balticconnectoriin syötetty ja Suomeen siirretty kaasu riittänee kattamaan koko Suomen kaasunkulutuksen.

Huusko toteaa, että lämmitykseen kaasua käyttävät kotitaloudet ovat ns. suojattuja asiakkaita, jotka ovat velvoitevarastoinnin piirissä.

– Heille pyritään takaamaan kaasuntoimitus kaikissa olosuhteissa. Kaasun loppuminen kotitalouksilta on siis hyvin epätodennäköistä.

Huuskon mukaan Nummelassa ei ole ilmennyt maakaasun asiakaskatoa epävarman maailmantilanteen takia.