Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Attendo ja Mehiläinen irtisanoivat ikäihmisten hoivapalvelusopimukset – Karviaisen palvelujohtaja: "Olemme pyrkineet rauhoittelemaan omaisia ja kertomaan, että hoiva jatkuu"

Hoivaketjut Attendo ja Mehiläinen irtisanoivat 1. huhtikuuta ikäihmisten hoivapalvelusopimukset muun muassa Vihdin ja Karkkilan muodostaman perusturvakuntayhtymä Karviaisen sekä Lohjan kanssa. Irtisanomisaika on vuoden ja se päättyy 31.3.2023.

Lohjan vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen korostaa, että vaikka kuntien sopimukset palveluntuottajien kanssa purkautuisivatkin, ikäihmisen asuminen samassa paikassa pyritään aina turvaamaan.

– Tehdään yksilökohtaisia sopimuksia, ellei muutoin päästä sopimuksista yhteisymmärrykseen, Suominen selvittää.

Samoilla linjoilla on Karviaisen palvelujohtaja Marketta Roinisto.

– Olemme pyrkineet rauhoittelemaan omaisia ja kertomaan, että hoiva jatkuu, Roinisto sanoo.

Olemme pyrkineet rauhoittelemaan omaisia, että hoiva jatkuu.

Karviaisen palvelujohtaja Marketta Roinisto

Asiakasmaksuihin tilanteella ei myöskään ole vaikutusta.

– Kaupungin sijoittamilta asukkailta yksityisten palvelutuottajien sekä kaupungin omien yksiköiden osalta peritään asiakasmaksut vastaavin lakisääteisin perustein. Perittävät maksut pohjautuvat asukkaan tuloihin. Kaupunki maksaa palvelusta palveluntuottajalle yleensä merkittävästi enemmän kuin mitä asiakas maksaa omasta palvelustaan, Suominen sanoo.

Kun hoivasopimukset Attendon ja Mehiläisen kanssa maaliskuussa 2023 päättyvät, eletään jo hyvinvointialueen aikaa. Silloin sote-palvelut tuottaa niin Karviaisen kuin Lohjankin osalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

– Mietimme tämän vuoden irtisanomisajan aikana Länsi-Uusimaa-tasoisesti strategiaa. Varmasti myös hoivapalvelujen tuottajilla on halu turvata palvelut, Roinisto sanoo.

Attendo ja Mehiläinen ilmoittivat irtisanomisten syyksi sen, että kunnat eivät ole olleet valmiita maksamaan hoivapalveluista riittävää hintaa 1. huhtikuuta 2023 alkaen. Hoivapalvelujen tuottaminen on kallistumassa, koska lakisääteinen hoitajamitoitus kasvaa 0,7 hoitajaan asukasta kohti huhtikuussa 2023.

Roinisto ja Suominen kertovat ymmärtävänsä irtisanomiset, vaikka ne harmillisia ovatkin. Erityisen harmillisia irtisanomiset ovat Suomisen mielestä sen vuoksi, että tilanne aiheuttaa asukkaille ja omaisille epävarmuutta.

– Haluan vielä korostaa, että asukkaiden palvelut eivät ole tässä vaarantumassa. Sopimuksia ei voi neuvottelemalla kovin paljon muuttaa. Ne antavat pienen väljyyden neuvotella, mutta eivät mahdottomasti. Ymmärrän silloin, että tämä on ainoa tie, jos haluaa lisää rahaa, Suominen sanoo.

Karviaisen alueella Attendon yksiköissä on 79 asukasta ja Mehiläisen yksiköissä 58 asukasta. Karviaisella on vain yksi oma hoivakoti, jossa on 24 asukasta. Se on Karkkilassa sijaitseva Toivokoti.

– Karviainen on ostanut vihtiläisille ja karkkilalaisille ikäihmisille kaiken kaikkiaan 235 tehostetun palveluasumisen paikkaa helmikuun 2022 aikana yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Näistä paikoista karkkilalaiset ovat käyttäneet 61 ja vihtiläiset 174 paikkaa, kertoo Roinisto.