Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka-aputyötä tehdään Vihdissä uudella Vihdin Apaja -yhteistyökonseptilla – Ruoka-avun tarve lisääntynyt, hakijoita jää usein ilman ruokakassia

Ruoka-aputyö on kokenut alkuvuoden aikana muutoksia Vihdissä. Alueen ruoka-aputoimijat ovat keskittäneet voimavaransa ja muodostaneet yhteistyössä ruokajakelua järjestävän Vihdin Apajan. Yhteistyötä Vihdin Apajassa tekevät tällä hetkellä ViaDia Länsi-Uusimaa ry, Nummelan adventtiseurakunta, Adra Finland säätiö ja Nummelan Kotikirkko.

– Tällä hetkellä ViaDia kantaa taloudellisen vastuun ja muut velvoitteet, kertoo ViaDia Senioritalon Yhdessä eteenpäin -hankkeen projektipäällikkö Satu Kulta.

Yhteistyön tarkoituksena on pystyä tekemään ruoka-aputyötä Vihdissä aiempaa paremmin resurssein. Satu Kulta kertoo, että yhteistyö on alkuvaiheessa ja lisää yhteistyökumppaneita otetaan mielellään mukaan ruoka-aputyöhön.

– Ei tarvitse olla seurakunta, hän painottaa.

Ruoka-aputyön tekijöitä tarvitaan Vihdissä, sillä ruoka-avun tarve on lisääntynyt.

– Jos ruoka-avun hakijoita oli aiemmin reilut sata, nyt hakijoita on 140–180. Tämä on johtanut siihen, että ruoka on loppunut kesken, sanoo Kulta.

Kulta kertoo, että ruokakassien sisältämää tuotemäärää on vähennetty, jotta ruokaa riittäisi mahdollisimman monelle hakijalle. Ilman ruokakassia on silti usein jäänyt noin 20–40 ihmistä.

Ruoka-apuna jaetaan paikallisten ruokakauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa ja ravintoloiden lahjoittamia ruoka-annoksia. Vihdin Apajassa tehdään parhaillaan työtä uusien lahjoittajien löytämiseksi. Vihdin Apaja toimii ViaDian uusissa tiloissa Eroittajan liiketalon alakerrassa Nummelan keskustassa. ViaDia-tori -kirpputori ja ruoka-aputyö siirtyivät uusiin tiloihin alkuvuonna. Satu Kulta iloitsee aiempaa isommista tiloista, joihin oli mahdollista rakentaa esimerkiksi kylmähuone ja joissa ruoan lajittelu ja nouto voidaan järjestää sisätiloissa.

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta asiakkailta ja ruoka-apua hakevilta. Vapaaehtoisille on iso asia, että työtä saa tehdä sisätiloissa, sanoo Kulta.

Uusien tilojen myötä ruokajakelu muuttui niin, että pitkien jonojen välttämiseksi ruokakassit haetaan porrastettuina hakuaikoina. ViaDia-torilta haetaan värikortti, johon noutoaika on merkitty.

– Ihmisiä ei seisoteta pitkässä jonossa, se ei ole inhimillistä. Se helpottaa, kun on tietty aika, jolloin kassi tullaan hakemaan. Jonottaminen on huomattavasti vähäisempää ja ruokakassin saa hakea anonyymisti sisätiloista, kertoo Kulta.

Ruokajakelua järjestetään tällä hetkellä kolmena päivänä viikossa.