Harjulanmäen tehostettua asumispalvelua kehitysvammaisille tarjoava yksikkö ja siihen kytkeytyvä käsityöläisten Kisällipaja Vihdin kirkonkylässä lopettavat toimintansa.
Kisällin toiminta päättyy 30.6. ja Harjulanmäen asumisyksikön toiminta 31.7.
Harjulanmäki ja Kisälli ovat toimineet Vihdin kirkonkylässä 23 vuotta. Harjulanmäessä asuu viisi asukasta.
Kisällissä työskentelee 10 henkilöä, joista viisi tulee muualta. Osa Harjulanmäen asukkaista on asunut yksikössä koko sen olemassaolon ajan.
Aleksander Kämärä on yksi alusta asti Harjulanmäessä asuneista. Aleksin kutomia mattoja löytyy monesta vihtiläiskodista ja muiltakin paikkakunnilta:
– Harmittaa, että Kisälli loppuu. Kangaspuut lähtevät pois. Odotan nyt uutta työpaikkaa ja asuntoa. Aion muuttaa Helsinkiin, sillä äitini ja siskoni asuvat siellä. Minulla on myös hyviä ystäviä Helsingissä, Aleksander kertoo.
Harmittaa, että Kisälli loppuu. Kangaspuut lähtevät pois.
Käsityöläinen Aleksander Kämärä
ToimitusjohtajaMauri Pajunen kertoo tehneensä päätöksen toiminnan alasajosta joulukuussa.
– Lopettamispäätökseen vaikutti moni asia. Asumisyksikön tilat ovat vanhentuneet eivätkä ne vastaa tämän päivän vaatimuksia. Vuokrasopimus Vihdin kunnan kanssa on myös loppumassa vuonna 2023, joten katsoin, että tämä on hyvä hetki lopettaa toiminta..
Pajusen päätös sai potkua siitä, ettei Kisällipajalla ole hengissä pysymisen edellytyksiä ilman asumisyksikön toimintaa.
– Kisällin toiminta rahoitetaan osittain asumispalvelulla. Kun asumisyksikkö lopettaa ei Kisällillä ole enää toimintaedellytyksiä.
Mauri Pajunen erosi vaimostaan Annamari Pajusesta neljä vuotta sitten. Erolla on osavaikutuksensa lopettamispäätöksen kypsymiseen.
– Eron jälkeen olen vastannut yksin yhdessä perustamastamme yrityksestä.
Suurin syy Kisällin ja Harjulanmäen toiminnan päättymiseen löytyy sosiaalialan toimintaympäristön perusteellisesta muutoksesta.
– Kesti aika kauan ennen kuin suuret yritykset tulivat vammaispalvelujen tuottajiksi. Nyt lähes kaikki vammaispalvelut ovat keskittyneet suurille yrityksille.
– Pienten sosiaalialan yritysten on tosi vaikea tulla toimeen isojen yritysten maailmassa. Pienen yrityksen on lähes mahdotonta pärjätä kilpailutuksissa, Mauri Pajunen kertoo.
Lopettamiseen liittyviä tunteita on käyty asukkaiden kanssa läpi useaan kertaan.
– Nyt tulevaisuuteen katsotaan myös jo hyvillä mielin. Ei ole yksinomaan huono juttu, että elämässä kääntyy uusi lehti, Mauri Pajunen toteaa.