Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuminen yhdessä viihtyisäksi – siivouspäivät Vihdin kirkonkylässä ja Karkkilassa

SuurVihdin Kilta järjestää Vihdin kirkonkylän siivouspäivän lauantaina 7.5. ja Karkkilan kaupunki järjestää koko Karkkilan alueen ympäristötalkoot tiistaina 10.5.

Vuosikymmeniä yleisten alueiden kunnossapitotöitä tehnyt karkkilalainen puutarhateknikko Mirva Alhonen-Keihäskoski kannustaa kaikkia kynnelle kykeneviä osallistumaan talkoisiin, joissa laitetaan ympäristöä kuntoon kesäksi – yhteiseksi iloksi.

Lähipäivien aikana kelitkin ovat otolliset nurkkien rapsuttamiselle ja myös erilaisille istutustöille, vaikka kevät onkin ollut tänä vuonna myöhässä.

– Monesti vappuna koivut ovat olleet jo hiirenkorvalla. Sipulikukkien versojen nouseminenkin on nyt myöhässä, mutta kyllä ne sieltä vielä tulevat, tietää puutarhakoulun käynyt ja puutarhurin sekä puutarhateknikon koulutuksen hankkinut puistotyöntekijä.

Puutarha- ja puistotöitä Mirva Alhonen-Keihäskoski on tehnyt 70-luvun lopulta lähtien, joten kasvukausien suuretkin vaihtelut ovat erittäin tuttuja.

– Pitkään onkin ollut aika lämpimiä keväitä, tämä vuosi on ollut poikkeus.

Hänen havaintojensa mukaan kulunut pitkä ja runsasluminen talvi kuitenkin säästi ja suojasi monia kasvustoja hyvin.

Roskiksia on tarjolla hyvin runsaasti!

Puistoalueiden nurmikoiden kevätkunnostukset ovat jo hyvässä vauhdissa. Puutarhateknikon mielestä perinteinen ja varmasti tehokas nurmikoiden kevättoimi on haravointi – niin kotipihoilla kuin yleisilläkin alueilla.

Esimerkiksi Karkkilan kaupungissa on kevättöiden edetessä pian vuorossa yleisten alueiden penkkien ja muiden kalusteiden sijoittelu paikoilleen kesäkaudeksi.

Perinteiseen keväiseen koirankakkakeskusteluun Mirva Alhonen-Keihäskoski osallistuu vinkkaamalla, että kaupungin alueella on toistakymmentä koirankakkapussitelinettä.

Asuinalueiden yleistä viihtyvyyttä lisäisi hänen mielestään tavattomasti se, että roskat laitettaisiin roskiksiin eikä viskeltäisi niitä pitkin ja poikin.

– Roskiksia on tarjolla hyvin runsaasti!

Erityisesti omakotivaltaisilla alueilla on runsaasti erityyppisiä aitaratkaisuja.

– Yleisten alueiden kunnossapidon kannalta olisi kiva jos esimerkiksi pensasaitojen oksat eivät ulottuisi jalkakäytävien puolelle.

– Yleisten alueiden kunnossapidossa käytettävät koneet ovat monesti aika leveitä, joten ongelmana on sekin, että niiden peilit osuvat kasvustoihin, vinkkaa puistotyöntekijä.

Jos on vasta alkumetreillä tavoitteellisessa puutarhan kaunistamisessa omaksi ja muiden iloksi, niin Mirva Alhonen-Keihäskoski vinkkaa valitsemaan esimerkiksi pensasangervoja ja jasmikkeita, joista on markkinoilla myös pienikokoisia uusia lajeja.

Samalla hän kannustaa maanomistajia pitämään huolta risteysalueilla rehottavien näkemäesteiden poistamisesta.

SuurVihdin Kilta järjestää Vihdin kirkonkylän siivouspäivän lauantaina 7.5. Keskuspaikkana on Kuntalan piha, jossa jaetaan roskapihtejä ja jätesäkkejä, ja jossa Kilta tarjoaa talkoolaisille grillimakkaraa ja mehua.

– Kello 10–12 ollaan grillin kulmilla, kertoo siivouspäivän ”kapellimestari” Pasi Saario SuurVihdin Killasta.

Kirkonkylä on jaettu siivousalueisiin, joita voi siivota, vaikka jo ennakkoon. Facebookiin on luotu oma tapahtuma, jossa tiedotetaan siivousalueista.