Sosiaalisen median palvelu Tiktok on herättänyt viime aikoina huomiota vahingollisilla haasteilla, jotka saavat nuoret tekemään typeriä asioita.
Esimerkiksi yhdessä ajankohtaisessa haasteessa nuoria kannustetaan kaatumaan koulun ruokalassa tarjottimen kanssa.
Kirkkonummella asuva tiktokkaaja Aleksi Sihvo huomauttaa kuitenkin, että kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö.
– Kyllä noi haasteet saattavat yllyttää nuoria tyhmiin tekoihin, mutta minun nuoruudessani Duudsoneista tai Jackassista katsottiin kaikkea tyhmää. Tulee aina olemaan niin, että lapset tekevät ja näkevät tyhmiä asioita joka tapauksessa jostain, oli se sitten Tiktok, Youtube, kaveri tai kaverin isoveli, Sihvo toteaa.
19-vuotias veikkolalainen Aleksi Sihvo on kerännyt viime vuosina Tiktokissa yli 170 000 seuraajaa.
Hänet tunnetaan palvelussa paremmin lempinimellä Allu. Hänen tunnuksensa on @Sihvoallu.
Minun mielestäni some ei syrjäytä nuoria vaan päinvastoin auttaa luomaan niitä kontakteja.
Aleksi Sihvo
Tiktokkaamisen ohella Sihvo työskentelee tuotantoassistenttina ja sosiaalisen median tuottajana televisio- ja some-kanava Inezillä.
Sihvon tuottama sisältö seuraa huumorilla sävytettynä sovelluksen sisällä pyöriviä trendejä. Videot käsittelevät myös hänen omaa elämäänsä ja ajatuksiansa.
Tiktokin syöte perustuu algoritmiin, jonka ansiosta sovellus näyttää käyttäjälle käytännössä juuri sellaista sisältöä, mistä on aikaisemmin tykännyt.
– Sinun ei oikeestaan tarvitse miettiä, mitä menet katsomaan, kun sinulle tungetaan koko ajan jotain videoita ja voit skipata niin nopeasti kuin haluat. Sisältö on suunnilleen ruokavideoista eläinvideoihin, ja kaikille on kaikkea, Sihvo kommentoi.
Nuorten syrjäytyminen on saanut korona-aikana paljon huomiota.
Sihvo uskoo, että Tiktok ja muut some-palvelut voivat ehkäistä ongelmaa.
– Olen saanut todella paljon ystävyyssuhteita Tiktokista, Youtubesta ja Instagramista. Tiktokista enimmäkseen vaikuttajana, koska vaikuttajina pidetään paljon yhtä, ja olen saanut nykyisen työpaikankin sieltä. Jos on vaikka samoja kiinnostuksenkohteita, niin tekee ryhmiä tai kanavia, missä kaikki pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa. Minun mielestäni some ei syrjäytä nuoria vaan päinvastoin auttaa luomaan niitä kontakteja, hän sanoo.
Kiusaamista esiintyy joka paikassa, eikä Tiktok ole siinä suhteessa poikkeus.
Aleksi Sihvon mukaan vihakommentit ja huutelut ovat kuitenkin pieni asia verrattuna Tiktokin positiivisiin puoliin.
Sovellus tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja mainontaan. Sihvo itse sai palvelun kautta työpaikan omalta opiskelualaltaan.
Media kehittyy nopeasti, ja on syytä uskoa, että siellä pyörivä sisältökin varttuu nuorison mukana.
– Esimerkiksi tasa-arvosta pitäisi puhua enemmän somessa, koska silloin lapset ymmärtävät. Siellä näkyy todella paljon nuorilta vihakommentteja, oli se sitten sovinismia tai rasismia. Ihmisiä pitäisi opettaa ja auttaa ymmärtämään, Aleksi Sihvo kommentoi sisällön tulevaisuutta.