Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin kunnan rakennukset vähitellen maalämpöön kirkonkylässä: eroon öljystä

Vihdin kunta on luopunut tavoitteesta saada kirkonkylään hakevoimala. Nyt suunnitellaan useampien kirkonkylässä sijaitsevien kunnan kiinteistöjen siirtämistä öljylämmityksestä maalämpöön.

– Pitkän aikavälin tavoitteena on, että kaikissa kunnan rakennuksissa luovutaan öljylämmityksestä. Parhaillaan selvitetään toteutuskelpoisia vaihtoehtoja sekä niiden kustannuksia, kertovat tekninen johtaja Matti Kokkinen ja kiinteistöjen kunnossapitopäällikkö Kai Viherkanto Vihdin kunnasta.

Myös kunta voi saada valtion ja EU:n avustusta öljylämmityksestä luopumiseen, kuten yksityisetkin.

Metsäpolun päiväkodin ja koulukeskus Vihkon kiinteistöjen lämmitysratkaisuja kunta on tarkastelemassa ensimmäisenä. Myös Vihdin museon käyttöön tuleva yli 100-vuotias Kuntala on tarkoitus saada maalämmön piiriin.

– Suunnittelu on käynnissä ja toteutusaikataulu sekä kustannukset vielä määrittymättä. Parhaassa tapauksessa edistymme toteutukseen jo tämän vuoden kuluessa, Kokkinen ja Viherkanto toteavat.

Millaisella euromäärällä Vihdin kunta ostaa nyt lämmitysöljyä vuodessa?

Koulukeskus Vihkossa toimivat yläkoulu, Vihdin yhteiskoulu, sekä Pappilanpellon alakoulun ylimmät luokat. Vihkon kokonaisuuteen kuuluu myös uusi liikuntahalli. Pappilanpellon koulu sijaitsee lähellä Vihkoa.

– Näiden rakennusten lämmitys perustuu Pappilanpellon koulun vieressä olevaan tilapäiseen lämpölaitokseen. Myös täällä tavoitellaan lämmitystavan muutosta.

– Vihkon kampusalueelle oli aikanaan tarkoitus saada lämpö kirkonkylän pohjoislaidalle suunnitellusta hakevoimalasta. Voimalahankkeen asemakaava joutui valitustielle ja ratkaisun saaminen oikeuslaitokselta kesti niin kauan, että toimija, jonka kanssa voimalasta oli jo sopimus solmittuna, vetäytyi hankkeesta.

– Niinpä jouduttiin turvautumaan väliaikaisesti öljylämmitykseen, Kokkinen kertoo.

Onko Nummelassa vastaavia suunnitelmia maalämpöön siirtymisestä?

– Rakenteilla oleva Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus tulee lämpiämään pääosin maalämmöllä.

– Suuri osa kunnan Nummelassa sijaitsevista kiinteistöistä on kytketty kaukolämpöön eli lämmitykseen käytetään tällöin haketta.

Millaisella euromäärällä Vihdin kunta ostaa nyt lämmitysöljyä vuodessa?

– Tätä tietoa minulla ei ole valmiina, mutta yritän sen selvittää, vastaa Kokkinen.

Maalämpöjärjestelmän rakentaminen vaatii toimenpideluvan. Maalämpöluvan saaminen on nykyään vaikeaa pohjavesialueilla, joita Vihdissä on paljon, muuan muassa Nummelanharjun tuntumassa Nummelassa ja Ojakkalassa.

Kirkonkylässä ei ole pohjavesialueita.