Otalammen Salmen ja Haltian luontokeskuksen 13 kilometrin väli maastossa taittuu fatbikella. Matkaan mahtuu kauniita luontokokemuksia.
Koronavuosien aikana luonto ja siihen liittyvät harrastukset ovat olleet kovassa nosteessa. Tämä näkyy myös Bike Rental Finland Oy:ssä, joka vuokraa fatbikeja ja järjestää opastettuja retkiä ympäri eteläistä Suomea. Markkinointinimellä Biking.fi toimivan yrityksen pääpaikka on Nuuksion kansallispuisto. Yrityksen omistavat Mikko Siemann ja vihtiläinen Antti Huttunen. Vuokraukset ja retkille lähdöt tapahtuvat useimmiten Nuuksiosta Suomen luontokeskus Haltiasta tai kansallispuiston Pohjoiselta Portilta Otalammelta Salmen ulkoilualueelta.
Fatbikella viilettäessä pyöräily saa aivan uuden ulottuvuuden. Vaikka pyöräily onnistuu pulskilla pyörillä hyvin myös maantiellä, maastorenkaat kutsuvat poikkeamaan poluille ja metsäteille. Parhaimman annin aloittelija saa tutustumalla lajiin porukassa oppaan tai kokeneen pyöräilijän kintereillä.
Usein ryhmissä on kunnoltaan eri tasoisia osallistujia. Kovakuntoisimmat voivat ottaa alleen lihaskäyttöisen pyörän tai sähköpyörää käytettäessä akku voi lykkiä apua kovimmissa nousuissa. Aloittelijat tai heikompikuntoiset voivat rallatella menemään sähköllä. Rallattelu tosin hyytyy jossakin vaiheessa, jos satulassa istuva ei käytä lainkaan omaa virtaansa. Oppaalta ja vuokraamosta saa vinkit energia-asioihin.
Osat tulevat jostakin maailmalta.
– Sähköpyörissä on kolme eri avustusaluetta. Esimerkkinä voin kertoa miten eräs asiakas ajoi akkukäyttöisellä pyörällä Reitti 2000:tta (110 kilometrin pyöräilyreitti Helsinki-Espoo-Vantaa-Vihti) pohjoista silmukkaa. Akku kesti 55 kilometriä. Toinen asiakas taas lähti Nuuksiosta reitilleen, hänen akkunsa oli loppu 13 kilometrin jälkeen. Paljon riippuu siis siitä mitä avustusaluetta käyttää, Siemann vinkkaa.
Pyöräretkelle lähtö on tehty helpoksi. Perusteet käydään alussa läpi, koeajo tehdään heti vuokrauspisteen mäissä, näin aloittelija saa tuntuman mitä pyöräily on ylä- ja alamäkineen. Sen jälkeen matka alkaa oppaan kintereillä selkeillä reiteillä. Ryhmän koko on yleensä noin 12 henkeä.
– Jos asiakkaat haluavat, voidaan käyttää hiekkateitä, mutta yritämme saada arimmatkin osallistujat edes pienille polun pätkille.
Kun polulle uskaltautuu, luvassa on sekä Salmesta että Haltiasta lähdettäessä kaunista metsää, laavuja, lampia, järviä ja muita luontokohteita. Reittejä räätälöidään eri pituisiksi eri palveluvaihtoehdoilla. Yksi esimerkki voisi olla ajaa Haltiasta Salmeen mutkien kautta.
– Kehitteillä on myös kolmipäiväinen majoitukset sisältävä retki. Vielä emme tiedä, olisiko retki sellainen, jossa kuljetamme asiakkaiden varusteet autolla vai kantavatko he varusteet itse retken aikana. Lisäksi meille on tulossa räätälöity nettipelipaketti. Siinä kuljetaan rastipisteille, kun rasti on suoritettu, pelaaja pääsee jatkamaan seuraavalle rastille, Siemann suunnittelee.
Haltian pyörävarikolla on rivissä sekä lihaskäyttöisiä että akkukäyttöisiä pyöriä, eri kokoja löytyy neljä. Triathlonia ja pyöräilyä harrastanut Siemann tietää hyvän pyörän ominaisuudet.
– Laadukasta pyörää ei saa alle 3 000 euron. Halvemmissa pyörissä varaosia saa olla koko ajan uusimassa, voimansiirto-osat eli rataspakat ja ketjut ovat kovimmilla eikä varaosia tahdo nyt saada. Jos pyörää on harkitsemassa, kannustan kokeilemaan erilaisia pyöriä. Kannattaa pitää mielessä, että sähköpyörän akun teho on suoraan verrannollinen ajomatkaan, Siemann toteaa.