Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neito-Festivaalin 12 lyhytelokuvan kattaus Karkkilassa keskiviikkona

Joulukuussa Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa järjestetty Neito-festivaali järjestää Encore-näytöksen Kino Laikassa Karkkilassa keskiviikkona. Encoressa esitetään Neito-festivaalin 12 lyhytelokuvan kattaus kahdessa eri näytöksessä. Festivaalin teemat ovat Miehenä Kasvaminen sekä Elämän tienristeyksiä. Ohjelmistoon kuuluu Visions Du Réel -festivaalilla palkittu lyhytdokumentti Poikien Puhelin sekä Tampere Film Festivaalilla yleisöpalkinnon pokannut Suoterapia. Neitofestivaalin ikäraja on K-12.

Neito-Festivaalin idea on nostaa uuden aallon tekijät esille, ja tuoda lyhytelokuvat tutuiksi laajemmalle yleisölle. Neito-festivaali on valikoinut toimintapaikoikseen pieniä kinoja, sillä festivaalin tekijät haluavat tukea paikallisten kinojen toimintaa ja elinvoimaisuutta.

Neito-festivaalin alkuperäisidea on Nummelassa asuvan käsikirjoittaja Silja-Elisa Laitosen (kuvassa) käsialaa. Laitonen huomasi käsikirjoittajaopintojen aikana miten hienoja lyhytelokuvia eri oppilaitoksissa valmistuu vuosittain ja sai ajatuksen koko Suomi-Neidon kattavasta lyhytelokuvafestivaalista. Laitonen löysi erään kurssin kautta tekijäkavereikseen Kuopiossa asuvan kulttuurituotantoa opiskelevan Anna Paajasen sekä graafista suunnittelua opiskelevan oululaislähtöisen Iida-Sofia Vuoren ja Neito-festivaali muuttui kurssityöstä todelliseksi festivaaliksi. Jo aivan alkuvaiheessa palkittu dokumentaristi Virpi Suutari lähti mukaan festivaalin avaajaksi Helsinkiin, ja tämä antoi työryhmälle vauhtia toteuttaa festivaali vaihtelevasta koronatilanteesta huolimatta. Festivaalipaikkakunnat valikoituivat työryhmäläisten mukaan, ja niiden on tarkoitus vaihtua vuosittain.

Kino Laikaan Neito-encore saapuminen Kino Laikaan on räppäri Palefacen ansiota. Hän lähti Neito-festivaalin toimintaan mukaan valitsemaan parhaan elokuvan, ja innostui elokuvista siinä määrin että yhdisti Neidon puuhanaiset Kino Laikan Mika Lätin kanssa. Encore sovittiin pidettäväksi keväällä, ja samalla sovittiin, että Neito-festivaali 2022 avajaisia vietetään loppuvuodesta Kino Laikassa. Uusien elokuvien haku avataan Neidon virallisilla nettisivuilla www.neitofestivaali.fi, toukokuun aikana ja hakukelpoisia ovat kaikki osana opintoja tehdyt elokuvat vuodesta 2020 alkaen. Edellisvuoden festivaaleille ilmoitettiin 33 elokuvaa ja niistä valikoitiin nyt nähtävät elokuvat. Neito työryhmä toivoo, että yhä useampi löytäisi festivaalit katsojina sekä elokuvantekijöinä.

Nyt järjestettävään Encoren näytökset ovat kahdessa eri näytöksessä.

Molempiin saa varattua ja ostettua lippuja Kino Laikan nettisivuilta. Illan näytöksessä paljastetaan Neito 2022 parhaan elokuvan valitsijat, sekä festivaalin avaaja.

Neito-Festivaali Encore Kino Laikassa Karkkilassa ke 18.5. www.neitofestivaali.fi