Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvän mielen Helahölkkä-päivä Vihdin kirkonkylässä Yhteisvastuun hyväksi

Kirkkoherra ja kunnanjohtaja: "Rauhallista jutteluvauhtia ja yhdessäoloa Yhteisvastuun hyväksi."

Ensimmäinen Helahölkkä järjestetään helatorstaina Vihdin kirkonkylässä Yhteisvastuu -keräyksen hyväksi. Kirkkoherra Pekka Valkeapään mukaan tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne.

– Tavoitteena on koota ihmisiä yhteen, hyvän mielen tapahtumaan tekemään hyvää. Noin viiden kilometrin reitin voi kävellä tai hölkätä rauhallista jutteluvauhtia. Aikaa ei oteta. Ja Pappilassa on keittolounas kaikille.

Juoksua harrastava Valkeapää otti yhteyttä Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerolaan, joka hänkin juoksee mielellään. Eerola oli heti valmis Helahölkkään.

– Toivottavasti saadaan paljon osallistujia! Pidetään vauhti sellaisena, että pystytään keskustelemaan kuntalaisten ja seurakuntalaisten kanssa.

Nuoret ovat olleet kovilla!

Pekka Valkeapää, kirkkoherra

Korona-ajan raskaus on heijastunut nuoriin, jotka kantavat nyt myös sodan huolta – erityisesti 15–19-vuotiaat nuoret ovat Yhteisvastuun keräyskohteena.

– Etäopiskelua oli paljon, ja tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan yksinäisyyttä kokee yhä useampi 8.–9.-luokkalainen. Uupumuksen tunne nuorilla on kasvanut. Trendi on huolestuttava: heikompaan suuntaan on menty kansallisesti ja paikallisesti, kun verrataan vuoden 2019 tuloksiin. Perheissä on pahoinvointia, joka näkyy lastensuojelutapausten nousuna Karviaisessa, toteaa Eerola.

– Nuoret ovat olleet kovilla! Kasvun rajapyykkeihin ja riitteihin – rippikouluihin, konfirmaatiomessuun ja esimerkiksi ylioppilasjuhliin – on jouduttu puuttumaan. Ne ovat isoja asioita yhteisöllisessä mielessä, lisää Valkeapää.

– Yksinäisyys tulee nuorten suusta esille isona juttuna. Seurakunnan nuorten Sankarla-toiminnassa nuorilla on ollut äärettömän suuri halu tulla yhteen rajoitusten jälkeen.

Yhteisvastuu-keräyksen tulos on laskenut koronavuosina. Ukrainan sodan takia ihmisten auttamishalu on nyt korkealla, ja se kohdistuu ukrainalaisiin sekä akuuttiin kriisiin Ukrainassa. Ukrainalaisten auttaminen monin tavoin yhdistää myös Vihdin seurakuntaa ja kuntaa. Yhteinen toive on, että sodan hulluus päättyisi.

Vihdissä on noin 130 ukrainalaista. Kunnanjohtaja Eerola on huolissaan siitä, että pakolaisten yksityiset majoittajat eivät saa korvausta maahanmuuttovirasto Migrin kautta. Kunnan on mahdollista majoittaa, mutta tästäkin puuttuvat vielä tarkat korvaustiedot, eikä kunnalla ole omaa majoituskapasiteettia. Seurakunta voi luovuttaa leirikeskus Riuttarannan vastaanottokeskuskäyttöön 1.9. lukien, mutta kirkkoherra Valkeapään mukaan tähän ei näytä olevan tarvetta.

Kuuden lapsenlapsen isoisä Pekka Valkeapää, 63, on juossut kymmenkunta maratonia – paras aika 3 tuntia 9 minuuttia 25 sekuntia – ja muutamia puolimaratoneja vuodesta 2005 lähtien. Hän juoksee viisi kertaa viikossa vähintään kymmenen kilometrin lenkin ja kutsuu Helahölkkään myös muita Vihdin Veteraaniurheilijoiden jäseniä.

– Kaikki mukaan, kannustaa Erkki Eerola, 34. Hän on tänä keväänä osallistunut jo kolmeen juoksutapahtumaan: viimeisimpänä Helsinki City Run -puolimaraton. Kotikiireitä riittää 4- ja 6-vuotiaiden lasten kanssa, ja työkiireiden keskellä Eerola tilaisuuden tullen juoksee ennen iltakokousta tai kuuntelupalaverin aikana.

Helahölkkä: alkuverryttely ja lähtö kirkonkylän seurakuntatalon edustalta 26.5. kello 12. Osallistumismaksu 10 euroa sisältää keittolounaan Pappilassa, jossa on tomaatin, kesäkurpitsan ja chilin taimien myyntiä. Päivän tuotto Yhteisvastuulle.