Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin Myllylammen vedenlaatua parannetaan puunipuilla ja kosteikkoaltaalla – Merkittävin vedenlaatua heikentävä tekijä on järveen päätyvä humuskuormitus

Vesienhallintaa Länsi-Uudellamaalla maa- ja metsätalousalueilla – VALUME -hankkeen pilottikohteiden suunnittelutyö on saatu päätökseen ja tavoitteena on päästä toteuttamaan vesienhallintarakenteita metsäisille valuma-alueille Vihdin Iso Myllyllylammella ja Kirkkonummen Alhonsuolla ensi kesänä. Hanketta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Vesienhallintarakenteiden suunnitelmat ovat valmiit Iso Myllylammen osalta. Vihdin Iso Myllylammella merkittävin vedenlaatua heikentävä tekijä on järveen päätyvä humuskuormitus. Humusta on vaikea poistaa vedestä vesiensuojelurakenteilla, koska osa siitä on hyvin hienojakoista tai liuenneena veteen.

Puunipuilla ja niihin muodostuvalla päällyskasvustolla on todettu olevan ravinteita ja myös humusta sitova vaikutus. Iso Myllylammella testataan pilottiluontoisesti puunippujen asentamista olemassa oleviin altaisiin. Puunippujen lisäksi suunnitelmassa esitetään kosteikkoaltaan rakentamista hakatulle suoalueelle sekä biohakereaktorin rakentamista järveen laskevaan uomaan.

Alhonsuolle laadittiin koko valuma-alueen kattava vesienhallintasuunnitelma. Lisäksi toteutettiin tarkemmat suunnitelmat kolmesta vesiensuojelurakenteesta: Alhonsuon suoalueen vesienhallinta, Alhonsuonojan kosteikkoallas Solbacka sekä sormi-/luhtakosteikon parantaminen. Suunnitelmissa pääpaino on luonnonmukaisissa vesiensuojelurakenteissa sekä luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä. Ehdotettuja toimenpiteitä ovat muun muassa tulvametsän laajentaminen ja suojelu, suoraviivaisen Alhonsuonojan muokkaaminen kosteikoksi sekä rantaluhdan ennallistaminen sormikosteikon alueella.

– Hienoa, että vesienhallintarakenteiden suunnitelmat on nyt saatu valmiiksi. Tarkastelut ovat olleet laajoja ja niistä jää toteutettavaa myös LUVYn tuleville vesiensuojeluhankkeille, sanoo LUVYn hankekoordinaattori Virve Ståhl.

VALUME-hankkeessa on lisäksi kevään aikana toteutettu painettu esite kaksitasouomista sekä edistetty kosteikonseurantalomakkeen sähköistystä. Kaksitasouoma-materiaali sekä kosteikonhoitolomake viedään Vesientila-verkkosivuille kaikkien sisältöjen valmistuttua.