Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Aikojen takaa | Vihti mukaan mahdolliseen vapaakuntakokeiluun?

Vihdin paikallissanomalehti Luoteis-Uusimaa täyttää syksyllä 70 vuotta. Tässä juttusarjassa kurkistetaan lehden vanhoihin numeroihin.

37 vuotta sitten sisäasiainministeriössä oli kaavailujen asteella Suomen oloihin soveltuvan vapaakuntakokeilumallin valmistaminen Ruotsin tapaan. Kokeilun tavoitteena oli höllentää valtion kuntiin päin kohdistuvaa valvontaa ja yksityiskohtaista ohjailua. Vihdin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Kauppinen (kesk.) halusi harkita Vihdin pyrkimistä mukaan vapaakuntakokeiluun. Kokoomuksen Eero Löfgren ei nähnyt kaavaillussa kokeillussa mitään erinomaisia etuja. Epäilevällä kannalla olivat myös demareiden Rauno Pulkkinen ja Skdl:n Yrjö Valo, jotka kyseenalaistivat vihtiläisten kunnallispoliitikkojen valmiuksia tehdä oikeita sijoitusratkaisuja ilman valtion kontrollia.

Nummelan lentokenttä vaihtoehdoksi Malmin kentälle

Heinäkuussa 1985 Vihdin kunnallishallintoon oli saatu uutta osaamista Savonlinnasta saakka. Juhani Matilainen oli nimitetty uudeksi kunnankamreeriksi edeltäjänsä Hannu Nummelan jälkeen. Matilainen oli koulutukseltaan valtiotieteen kandidaatti ja toiminut Sulkavan kunnan talous- ja suunnittelusihteerinä kolmisen vuotta. Vihdin kunnallishallinnossa toimiminen tarjosi hänen mielestään paljon enemmän kehittymismahdollisuuksia ja uusia osa-alueita Sulkavaan verrattuna. Matilainen oli muuttanut heinäkuun alussa perheineen Vihdin kirkonkylälle ja tykästynyt uuteen kotipaikkakuntaansa.

Paikallisuutisten lisäksi Malmin lentokentän kohtalo puhutti vihtiläisiä. Helsingin Malmin lentokenttä saattaisi joutua lopettamaan toimintansa, koska Helsingin kaupunki halusi rakentaa kentän tilalle asuntoja. Ilmailukoulutus ja -harrastus tulisivat näin ollen tarvitsemaan uuden kentän. Yhtenä vaihtoehtoja pidettiin Hyvinkään kentän yhä tiiviimpää käyttöä. Hyvinkään kentän lisäksi varteenotettavia vaihtoehtoja olivat Nummelan lentokenttä Vihdissä ja Sipoon kenttä, joka täytyisi rakentaa. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston hallintopäällikkö Pekka Lehtonen arveli, että lentokenttäkysymys olisi vasta 1990-luvun asia, sillä valtiolla ei olisi kiinnostusta luopua nopealla aikataululla vuokraamastaan Malmin lentokentän alueesta.

Aikojen takaa -palstalla kurkistetaan vanhoihin Luoteis-Uusimaan numeroihin. Tekstin koonnut Salla Silmu.