Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Mopovalvonnasta yli neljäkymmentä sakkoa– Neljä mopoilijaa määrättiin ajokieltoon Länsi-Uudenmaan mopovalvonnassa

Länsi-Uudenmaan poliisi valvoi viime viikonloppuna tehostetusti mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden ajokäyttäytymistä sekä ajoneuvojen kuntoa. Poliisi kirjasi valvonnan aikana yli neljäkymmentä sakkoa. Valvonta oli osa maanlaajuista valvontateemaa.

Valvontaa suoritettiin kattavasti koko poliisilaitoksen toiminta-alueella. Komisario Hannu Kontolan mukaan poliisi keskitti valvontaa ongelmallisimpiin paikkoihin kansalaisilta tulleiden lukuisten valvontapyyntöjen ja poliisin omien havaintojen pohjalta. Lauantaina järjestettiin lisäksi Nummelan ja Lohjan alueilla mopomiitti, johon poliisi suuntasi valvontaa.

Kaiken kaikkiaan mopoja ja moottoripyöriä tarkastettiin viikonlopun aikana noin 80. Valvonnan tuloksista ei ole Kontolan mukaan positiivista kerrottavaa.

− Tarkastetuista mopoista yli puolet oli niin huonossa kunnossa tai kuljettajien ajokäyttäytyminen oli niin huonoa, että sakkoja jouduttiin kirjoittamaan 41. Tarkastetuista mopoista yksitoista oli viritetty säännösten vastaisiksi. Moottoripyöriksi luokiteltiin yhdeksän mopoa, Kontola listaa tiedotteessa.

Neljä mopoilijaa syyllistyi vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, ja heidät määrättiin ajokieltoon. Mopomiitin ja valvonnan yhteydessä havaittiin myös huonoa käytöstä poliisia kohtaan ja viranomaisten tahallista provosointia.

− Tästä esimerkkinä on muun muassa kumin polttaminen poliisin vieressä tämän kirjoittaessa sakkoa ja keuliminen poliisipartion vieressä, Kontola kuvaa.

Komisario Kontola onkin huolissaan liikennekulttuurin huonontumisesta. Asennoituminen liikennesääntöihin alkaa rakentua jo lapsena vanhempien esimerkin pohjalta.

− Tässä on vanhemmilla iso vastuu, eikä sitä voi korostaa liikaa. Tälläkin kertaa, kun poliisi joutui soittamaan lukuisille vanhemmille, oli vastaanotto usein liian välinpitämätöntä ja poliisia syyllistävää. Tämä on erittäin huolestuttavaa jatkoa ajatellen.

Kontola kehottaa vanhempia tarkastamaan nuorten mopot säännöllisesti ja kertaamaan liikennesäännöt: mopoikäiset nuoret eivät välttämättä vielä itse pysty muodostamaan riittävää kuvaa turvallisesta liikennekäyttäytymisestä, ja nuorena omaksutut mallit kantavat pitkälle aikuisuuteen asti.

Viikonlopun pohjalta tehtyjen havaintojen perusteella poliisi jatkaa Länsi-Uudellamaalla tehostettua mopovalvontaa valtakunnallisen teeman päättymisestä huolimatta.