Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Kevätkylvöt vauhdissa Vihdissä – "Viljelijän työ palkitsee, mutta talous on hallittava", sanoo sivutoiminen viljelijä Anne Saario

Kevättyöt ovat vihdoin vauhdissa – monin paikoin jo loppusuoralla Vihdin pelloilla.

Jokikuntalaisella Hanhiken kasvinviljelytilalla kylvöt alkoivat viikko sitten 15. toukokuuta. Vuodet ovat erilaisia: aikaisin aloitusajankohta on ollut 22. huhtikuuta, kertoo Anne Saario.

Jääpolte tuhosi pahasti syysviljaa, mutta oli talvessa hyvääkin: routa teki pelloista helposti muokattavat.

Tilalla on noin 100 peltohehtaaria vuokramaineen. Kylvöalaa on yhteensä noin 80 hehtaaria, kun lasketaan syksyn kylvöt mukaan. Keväällä kylvetään kauraa ja ohraa ja paikkaillaan kevätvehnällä syysvehnää, jonka jääpolte tuhosi 80-prosenttisesti. Tilalla viljellään myös heinää.

Anne Saariolla, 31, on menossa viides kevät Hanhiken isäntä–emäntä–yrittäjänä. Hän ei titteleistä välitä, mutta avopuolison ja viljelykumppanin Tommi Tolosen, 41, mielestä Anne on tilalla toimitusjohtaja ja vanhaisäntä Erkki Saario "se joka tietää".

– Jatkuvaa oppimista tämä on! Otamme mielellämme kaiken opin irti vanhasta parista, joka on edelleen paljon mukana tilan töissä, sanoo Anne Saario viitaten isäänsä ja äitiinsä Tarja Saarioon. He asuvat nykyään naapurissa, Jokikunnantien toisella puolella.

Anne ja Tommi muuttivat Hanhiken tilakeskukseen viime vuonna Karkkilasta. Tilan sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2018. Talon portailla auringossa lämmittelee kissa, jolla on myös kaveri. Muita eläimiä ei ole – hevoset ovat olleet poissa kolme vuotta, mutta raveissa Erkki Saario, kova hevosmies, edelleen käy.

Satokaudesta Anne Saario toivoo viimevuotista parempaa. Viljan hinta on tuplaantunut – kun vain olisi tavaraa myytäväksi. Lannoitteiden hinta on kolminkertaistunut, polttoaineen tuplaantunut, ja oma työkin on hinnoiteltava. Esimerkiksi äestettävä on sen verran, että saa siemenelle hyvän kasvualustan – liikoja ajokertoja on vältettävä.

– Tärkeää on pitää tilan talous hallinnassa. Siinä saa kyllä olla tarkkana

Anne Saario on sivutoiminen viljelijä. Hän on koulutukseltaan tradenomi ja työskentelee assistenttina vihtiläisessä perheyrityksessä Esasähkö Oy:ssä.

– Olen kiitollinen, että työnantaja joustaa lomissa ja työajoissa tarvittaessa. Lomista päätettäessä ei voi tarkkaan sanoa, milloin alkavat kiireisimmät sesongit tilalla.

Perheessä opittua on yhteiskunnallinen aktiivisuus. Anne Saario on monessa mukana: hän on MTK Vihti-Karkkilan sihteeri ja kuuluu Metsänhoitoyhdistys Länsi-Uusimaan edustajistoon. Hän on Vihdin seurakunnan kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen. Lisäksi hän kuuluu ProAgria Etelä-Suomen, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n ja Uudenmaan Osuuspankin edustajistoihin.

Myös Tommi Tolonen on työssä tilan ulkopuolella: työnantaja on Altum Technologies Oy, toimipiste Vantaalla, ja "field engineerillä" on työkeikkoja muuallakin Suomessa. Tommilla on myös oma toiminimi sähkötöihin.

Lavatanssiharrastus yhdisti Annen ja Tommin. He olivat samalla tanssileirillä ja tutustuivat sen jälkeen Esakallion lavalla vuonna 2015. Esakallion tanssit veivät yhteen myös Annen vanhemmat vuonna 1969.

– Kyllä me edelleenkin tanssimme yhdessä. Ja erikseenkin, naurahtavat Anne ja Tommi.

– On pidettävä huolta paitsi tilan konekannasta, myös tekijöiden jaksamisesta.

Millaisena Anne Saario näkee maatilansa tulevaisuuden?

– Jatkan tilanpitoa sivutoimisena. Haluan uskoa, että saamme tuottaa ruokaa jatkossakin. En olisi tähän lähtenyt, jollen uskoisi.

Tilan työt ovat hyvää vastapainoa toimistotyölle ja pääkaupunkiseudun ruuhkille: ympärillä ovat Jokikunnan kauniit, kumpuilevat maisemat, on rauhallista, käki kukkuu.

– Tässä työssä kokee paljon kauniita hetkiä. Ja näkee työnsä tuloksen.