Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin kirkonkylässä toden tuntuinen liikenneonnettomuus – ensihoitajiksi opiskelevat tarvitsevat harjoitusta

Metropolia-ammattikorkeakoulu tuli harjoittelemaan Vihdin kirkonkylään selkiläisen Juulia Salmisen aloitteesta.

Vihdin kirkonkylän Auratiellä oli aidolta näyttänyt iso liikenneonnettomuus – onneksi kyse oli Metropolia-ammattikorkeakoulun ensihoidon opiskelijoiden harjoituksesta lauantaina 7. toukokuuta.

Tilanteessa oli kolme onnettomuusautoa, kymmenen potilasta, kolme ambulanssia ja useampia paloautoja.

– Ensihoitajatutkinnon johtamisen ja erityisosaamisen kurssilaiset harjoittelivat monipotilastilannetta yhteistyössä Vihdin ja Nummelan vpk:n kanssa. Skenaariona oli liikenneonnettomuus, ja harjoitus on suunniteltu mahdollisimman autenttiseksi maskeerauksineen ja Virve-viestiliikenteineen, kertoo lehtori Satu Lindgren Metropolian terveyden osaamialueelta.

– Harjoituksen tavoitteena oli monipotilastilanteen ja moniviranomaistoiminnan johtaminen, potilaiden luokittelu kiireellisyysjärjestykseen ja viestiliikenne. Vpk:t harjoittelivat lisäksi auton leikkaamista, jotta onnettomuuden uhrit saadaan nopeasti mutta turvallisesti irti puristuksista.

Vihdin Selistä kotoisin oleva Juulia Salminen, 23, on Vihdin-harjoituksen ideoija. Hän saa syksyllä valmiiksi ensihoitajan AMK -tutkinnon Metropoliasta. Koulutus kestää neljä vuotta.

– Valmistumisen jälkeen voin työskennellä laajalti erilaisissa terveydenhuollon yksiköissä, koska tutkintoomme sisältyy myös sairaanhoitajan pätevyys. Oma kiinnostukseni kuitenkin on selkeästi ensihoidon kentällä, ja haluaisinkin valmistuttuani työskennellä ensihoidossa.

Juulia teki jo toisen asteen opinnoissaan kaksoistutkinnon: ylioppilas ja lähihoitaja.

– Lähihoitajana erikoistuin ensihoitoon, ja oli selkeä jatkumo hakeutua AMK-opintoihin. Lähihoitajapohja on ollut eduksi, koska ehdin työskennellä alan töissä. Lisäksi olen voinut hakeutua ensihoitoon töihin jo ensimmäisestä AMK-opintojen kesälomasta lähtien.

– Ensihoidossa työskentely opintojen aikana on antanut hyvää käytännön näkökulmaa teoriaopintojen rinnalle. Ensihoidosta itselle mielekästä tekee se, ettei koskaan osaa kaikkea, tilanteet ovat vaihtelevia ja aina täytyy soveltaa oppimaansa.

Monipotilasharjoituksen idea lähti liikkeelle Juulia Salmisen aloitteesta viime syksynä. Salminen on ollut Vihdin vpk:n toiminnassa mukana noin kymmenen vuotta. Helsingissä nykyisin asuessaan hän käy Vihdissä kouluttamassa vpk:n ensivasteharjoituksia.

– Harjoituksen pääsuunnittelu on omaa käsialaani, mutta suunnitteluvaiheessa tein yhteistyötä Vihdin vpk:n varapäällikön Erkki Arosen sekä Metropolian lehtorien Satu Lindgrenin ja Jukka Lehtimäen kanssa.

Harjoituspäivänä Salminen toimi harjoituksen johtajana yhdessä lehtori Lindgrenin kanssa.

– Harjoitus oli osa Ensihoidon johtaminen ja hoitotason erityisosaaminen -opintojaksoa. Suunnittelun ja harjoituksen johtamisen toteutin osana vapaavalintaisia opintojani. Omaan rooliini harjoituksessa kuului siis kokonaisuudessaan harjoituksen läpivienti. Aamun aloitimme turvallisuusohjeilla sekä yleisillä ohjeilla.

– Päivään kuului kaksi lavastettua liikenneonnettomuutta sekä näiden harjoitusten läpikäynti harjoituksen jälkeen. Harjoitus onnistui todella hyvin ja antoi paljon uutta oppia ja kokemusta yli 50 ihmisen harjoituksen suunnittelusta, organisoinnista sekä järjestämisestä, sanoo Salminen.

Harjoitukseen osallistuneilta opiskelijoilta sekä Nummelan ja Vihdin vpk-jäseniltä tuli myös hyvää palautetta. Opiskelijoista oli mukavaa päästä toimimaan moniviranomaistehtävässä. Käytännön harjoitukset ovat todella tärkeitä ja valmistavat itse työhön monen mielestä hyvin, toteaa Salminen.

– Korona-aikana iso osa opetuksesta on ollut etänä, joten erityisen mukavaa oli päästä yhdessä koko ryhmän kanssa toimimaan ja viettämään päivää! Harjoitus kirvoitti myös keskustelua monestakin aiheesta liikenneonnettomuuksiin ja työturvallisuuteen liittyen; tällaisia keskusteluja harvemmin etänä opiskellessa tuli.

Harjoituksessa oli mukana Juulia Salmisen oma ensihoidon vuosikurssi, nuorempien vuosikurssien ensihoitajaopiskelijoita potilaina, sekä Vihdin ja Nummelan vpk:t. Vielä laajempaakin yhteistyötä tarvittiin:

– Ambulanssit saimme lainaan Johanniitoilta sekä PMP Rescuelta oman Metropolian yksikkömme lisäksi. Liikenneonnettomuusautot lahjoitti Autohuolto Väre ja niiden siirtelystä vastasi Vihdin Hinauspalvelu.