Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Isosorsimosta tietoa ja niittotalkoot Hiidenvedellä, Valkojan kosteikolla Vihdin kirkonkylässä

Mikä on isosorsimo ja mitä sille voi tehdä?

Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hankkeen järjestää isosorsimoiltaman maanantaina 6.6. kello 17–20 Hiidenvedellä, Valkojan kosteikolla Vihdin kirkonkylässä. Jokikunnantie 112:n kohdalla tienhaarasta käännytään yksityisalueen tielle kohti rantaa. Lähempänä rantaa on ohjeistukset pysäköinnistä.

Vieraslaji isosorsimo aiheuttaa rantojen umpeenkasvua, joka muuttaa haitallisesti esimerkiksi kalojen ja lintujen elinympäristöjä.

– Isosorsimoiltamassa opitaan tunnistamaan isosorsimo, saadaan tietoa sen torjunnasta ja pidetään isosorsimon niittotalkoot. Voit tulla myös osaksi aikaa. Ota mukaan reipasta talkoohenkeä sekä säähän sopiva vaatetus ja jalkineet, sanoo vesistö- ja kala-asiantuntija Maj Rasilainen Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä (Luvy).

– Paikalle voi tulla myös vain kuuntelemaan ja keskustelemaan. Etukäteen ilmoittautuneille tarjotaan kahvit ja sämpylät.

Vieraslaji isosorsimo (Glyceria maxima) on muun muassa Hiidenvedellä laajasti levinnyt 1–2,5 metriä korkea heinäkasvi, joka syrjäyttää massakasvustollaan alkuperäisiä rantakasveja. Se aiheuttaa rantojen umpeenkasvua, joka muuttaa haitallisesti esimerkiksi kalojen ja lintujen elinympäristöjä. Isosorsimo myös heikentää järven virkistyskäyttöä kuten uimista ja veneilyä.

Luvy kerää myös havaintoja isosorsimosta Hiidenvedellä sekä Siuntionjoen vesistön alueella hankeaikana. Havaintoja voi ilmoittaa Luvyn verkkosivustolla.

HOLA Lake II -hanke on yleishyödyllinen vesienhoidon kehittämis- ja yhteistyöhanke, jossa on mukana neljä eri toimijaa Suomesta ja Ruotsista. Hankkeessa vahvistetaan paikallisten toimijoiden osallistumista järvikunnostukseen, tuetaan kotimaisen kalan käyttöä ja kartutetaan tietoa kohdejärvien kalakantojen tilasta. Länsi-Uudellamaalla hankkeen kohdejärviä ovat Hiidenvesi ja Vihdin Enäjärvi.