Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin nuorisoasemalta tukea elämän haasteisiin – palvelut suunnattu 13–22-vuotiaille

Vihdin Nummelassa sijaitseva nuorisoasema tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveysapua vihtiläisille ja karkkilalaisille nuorille.

Vihdin Nummelassa on jo yli vuosikymmenen ajan toiminut nuorisoasema, joka tarjoaa nuorille matalan kynnyksen tukipalveluja ja keskusteluapua erilaisissa mielenterveyshaasteissa. Nuori voi ottaa yhteyttä Nuorisoasemaan laittamalla tekstiviestin Nuorisoaseman ajanvarauspuhelimeen, soittamalla kyseiseen puhelinnumeroon tai Facebookin messengerin kautta. Nuoria tavataan toimistolla, kouluilla tai etäkontaktilla.

Nuorisoaseman palvelut ovat suunnattu 13–22-vuotiaille.

Nuorisasemalla tarjotaan myös apua päihdeongelmiin alle 18-vuotiaille. Sitä vanhemmat kuuluvat Karviaisessa aikuisten päihdeavun piiriin.

Nuorisoasemalla työskentelee psykiatriset sairaanhoitajat Mari Lustila ja Minna Kotilainen. Psykiatrinen sairaanhoitaja Tuija Hyvönen työskentelee Karviaisissa psykiatrisena sairaanhoitajana hoidollispedagogisessa luokassa, mutta nyt kesän aikana toimii nuorisoasemalla kiireapulaisena. Tiimin esihenkilönä toimii johtava terapeutti Tom Dahlqvist.

Nuorten mielenterveysasiat ovat olleet paljon esillä mediassa ja aiheesta on tehty myös paljon tieteellisiä julkaisuja. Suoraa syntipukkia ja vastausta ei Lusilan mukaan pahaan oloon löydy, sillä asia on hyvin monitahoinen.

– Ei voida olla ajattelematta, etteikö korona ja viimeiset kaksi vuotta vaikuttaisi nuoriin vieläkin. Lisäksi Ukrainan sota lisää omalta osaltaan ahdistusta. Yhteiskunnan ja maailmantilanne on yksi selittävä tekijä, mutta paljon puhutaan myös nykyelämän menosta. Nuoriin kohdistuu paljon opiskelu- ja ulkonäköpaineita, sosiaalisesta paineesta puhumattakaan, toteaa Lustila.

Nykymaailma on Lustilan mukaan henkisesti paljon raadollisempaa, kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Nuoret ovat tällä hetkellä lujilla ja se aiheuttaa ahdistusta. Riittämättömyyden tunne on päällimmäisenä.

– Ilmiönä nostaisin esille koulukiusaamisen, joka on merkittävä ahdistuksen aiheuttaja. Kiusaaminen on valitettavasti jalostunut myös koulun ulkopuolelle, sillä sosiaalinen media toimii usein alustana kiusaamiselle, Kotilainen mainitsee.

Vaikka nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina, niin suurin osa nuorista kuitenkin Dahlqvisin mukaan voi hyvin. Kynnys avunhakemiseen on madaltunut ja asenteet mielenterveysongelmia kohtaan pehmentyneet.

– Kokemukseni perusteella voin nuorille sanoa, että vaikka itse kokisi tilanteensa miten ahdistavaksi vain, niin asioita pystytään aina ratkomaan. Tulevaisuudessa on aivan varmasti kaikkea hyvää tarjolla, hienoja kokemuksia ja onnistumisia, Dahlqvist kannustaa.

Lue lisää aiheesta Karviaisen sivuilta.