Aivohalvaukseen sairastuu Suomessa noin 24 000 henkeä vuosittain. Heistä viidesosa on työikäisiä. Heinäkuussa 2021 aivorungon infarkti vei nummelalaisen Heli Ikonen-Nyforsin sairaalaan, ja asiasta puhuminen tuo edelleen kyyneleen silmäkulmaan. Positiivisella elämänasenteella varustettu kahden aikuisen lapsen äiti on kuitenkin hyvää vauhtia kuntoutumassa ja palasi keväällä osa-aikaisesti töihin.
– Töihin paluu on tuntunut ihanalta, sillä rakastan omaa työtäni, hierojana ja akupunktiohoitajana toimiva Ikonen-Nyfors kertoo.
Sairaala-aika kesti kolme viikkoa, eikä liuotushoito ollut mahdollinen. Fysioterapian ja toimintaterapian lisäksi Ikonen-Nyfors teki omatoimisesti erilaisia harjoitteita, kuten kävelyä, joogaa ja meditointia. Myös riittävä lepo oli tärkeässä roolissa.
– Heti magneettikuvien jälkeen otin myös yhteyttä akupunktio-opettajaani ja ystäväni tuli minua jo sairaalaan hoitamaan. Sain akupunktiota ja laser-hoitoa – siis omalla vastuullani. Tiesin ja uskoin, että niistä on apua, ja varmasti näin olikin. Kuntoutusosastolle suunniteltu kahden viikon hoitojakso jäi vain viikon mittaiseksi, Ikonen-Nyfors toteaa.
Alussa tilanne oli karu, eikä edes teepussin avaaminen onnistunut. Aivorungon infarkti oli halvaannuttanut kehon vasemman puolen kokonaan. Edistystä tapahtui kuitenkin joka päivä ja avuksi riensivät Ikonen-Nyforsin aikuiset lapset sekä ystävät. Perhe ja ystävät säikähtivät pahemman kerran, eikä itkuilta vältytty.
– Kaikki itkivät. Ystäväni ja asiakkaatkin. Nyt ehkä vasta jälkikäteen olen itsekin tajunnut, miten isosta jutusta oli kyse, Ikonen-Nyfors sanoo ja kertoo ystävien käyneen sairaalassa ahkerasti – välillä vain pitämässä seuraa ja välillä ulkoiluttaen pyörätuolissa istunutta Ikonen-Nyforsia sairaalan pihalla.
Tapahtunut oli hyvinvoinnin ammattilaiselle ja terveiden elintapojen vaalijalle pysäyttävä shokki, joka laittoi elämän arvot uuteen järjestykseen.
– Infarkti tuntui pään oikean puolen kirvelynä ja kulmakarvojen sekä huulten pistelynä. Verenpaine oli korkea, Ikonen-Nyfors sanoo ja kertoo soittaneensa itse ambulanssin.
Asiasta puhuminen itkettää edelleen – se tuntuu kuin eläisi tapahtunutta uudelleen.
Ikonen-Nyforsin mukaan kuntoutujalla on kaksi vaihtoehtoa: joko lannistua tai päättää selviytyä.
– Positiivinen luonne ja elämän voima kantoivat ja uskon, että asenteeni vuoksi olen nyt hengissä. Ja töissä, Ikonen-Nyfors hymyilee ja kertoo työhön paluun tukena olevan sekä neuropsykologi että neurologian erikoislääkäri.
Aiemmin tehdyt ja fyysisesti rankemmat shiatsu-hoidot odottavat vielä voimien palautumista, mutta akupunktiohoitoihin nummelalaisyrittäjälle voi jo varata aikoja.
– Nummelassa on paljon hierojia, mutta taidan olla ainoa, joka tekee perinteistä kiinalaista akupunktiota, Ikonen-Nyfors sanoo.
Ikonen-Nyfors on valmistunut vanhaa kiinalaista lääketiedettä vaalivasta Neijing-koulusta, joka toimii kahdessakymmenessä maassa.
– Koulutus on tosi laaja ja vaikeakin. Se kesti neljä vuotta, mutta totuus on, ettei tästä ikinä valmistu. Ihmisikä ei riitä kaiken oppimiseen, Ikonen-Nyfors hymyilee.