Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihti sijoittui Kuntabarometri -kyselyssä kymmenenneksi Uudellamaalla

Kunnan elinkeinopolitiikassa on parannettavaa kaikilla osa-alueilla: "Vihdissä ollaan kaikilla osa-alueille jäljessä. Yrityssektorin toimenpiteet ovat olleet tähän asti paljon puheen tasolla."

Vihdin kunta saa vihtiläisyrittäjiltä Suomen Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä elinkeinopolitiikan keskiarvoksi 2,75 arvoasteikolla 1 – 5. Arvosana 1 tarkoittaa kyselyssä erittäin huonoa keskiarvoa ja 5 erittäin hyvää. Vihdistä Kuntabarometri 2022 -kyselyyn vastasi 32 yrittäjää. Vihti sijoittui kuntabarometrissa Uudenmaan alueella kymmenenneksi 18 kunnan joukosta. Parhaat elinkeinopolitiikan arvosanat sai Inkoo. Kirkkonummi sijoittui viimeiseksi.

Vihdissä arvioidaan olevan noin 2 000 – 2 500 toimivaa yritystä. Yksinyrittäjiä on Vihdissä 41 prosenttia. 2 – 9 hengen yrityksiä on myös 41 prosenttia. 10 – 49 hengen yrityksiä on 12 prosenttia ja 50 – 249 hengen yrityksiä 6 prosenttia.

Vihdin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Leevi Pursiainen arvioi, että Vihdin kunnan elinkeinopolitiikassa ollaan menossa parempaan suuntaan. Parannettavaa löytyy kuitenkin edelleen kaikilla osa-alueilla.

– Kivinen on ollut tie tälle paikalle. Vihdissä ollaan kaikilla elinkeinopolitiikan osa-alueilla jäljessä. Nyt pitää saada kauttaaltaan profiilin nostoa aikaiseksi. Yrityssektorin toimenpiteet ovat olleet tähän asti paljon puheen tasolla. Kunnan yrityssektorille on nyt palkattu enemmän väkeä, joten uskon, että parempaan suuntaan ollaan menossa.

Tärkeinä elinkeinopolitiikan osa-alueina Pursiainen mainitsee kunnan lupapalvelut ja kunnan hankinnat. Sujuvat lupapalvelut ovat tärkeitä erityisesti suuremmille teollisuuden alan yrityksille, jotka työllistävät ison joukon ihmisiä. Toimiva rakennusvalvonta on oleellinen osa hyvää elinkeinopolitiikkaa.

Nyt pitää saada kauttaaltaan profiilin nostoa aikaiseksi.

Vihdin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Leevi Pursiainen

– Konkreettinen esimerkki palvelun heikentymisestä on hankintapuolen maksuajan pidentyminen. Yritys saa Vihdin kunnalta maksun vasta 30 päivän kuluttua työn valmistumisesta. Aikaisemmin maksun sai 21 päivän kuluttua. Syyksi muutokseen kerrottiin kunnan siirtyminen sähköiseen järjestelmään. Digitalisaation pitäisi jouduttaa asioita. Sähköisen järjestelmän myötä maksuajan olisi pitänyt lyhentyä 14 päivän pituiseksi sen sijaan, että maksuaika piteni, Pursiainen sanoo.

Kuntabarometrissa sujuvat lupapalvelut nousevat vihtiläisyrittäjien mielestä kunnan tärkeimmäksi yrityspalveluksi 62 prosentin osuudella. Toiseksi tärkeimpänä yrityspalveluna pidetään verkostoitumista 53 prosentin suuruisella luvulla. Yrityksen tilaratkaisuja pidetään kolmanneksi tärkeimpänä 44 prosentin osuudella. Yritysmentori- tai kummitoiminta sai vihtiläisyrityksiltä vähiten kannatusta, nolla prosenttia.

Vihdin kunnan elinkeinopäällikkö Mika Partanen arvioi kuntabarometria erinomaiseksi työkaluksi, koska kyselyn kysymyspatteristo kattaa kaikki osa-alueet, joissa kunnan ja yritysten rajapinnat voivat kohdata.

– Koska kysely toteutetaan samoilla kysymyksillä joka toinen vuosi, antaa se myös hyvää vertailutietoa eri osa-alueiden kehittymisestä tai heikentymisestä. Vihdissä kuntabarometrin tulokset käsitellään sekä kunnan virkamiesjohdossa että kunnanhallituksessa ja analysoidaan tuloksista keskeisimmät kehittämisalueet ja toimenpiteet niiden osalta, Partanen kertoo.

Kuntabarometriin vastanneista vihtiläisyrittäjistä 43 prosenttia arvioi Vihdin kunnan onnistuneen uusien yritysten saamisessa kuntaan huonosti ja 40 prosenttia kohtalaisesti.

– Uudet yritykset kunnassa sijoittuvat joko olemassa oleviin myytäviin tai vuokrattaviin toimitiloihin tai ne etsivät sopivaa tonttia omalle rakennusinvestoinnille. Myytävien ja vuokrattavien valmiiden tilojen tarjonta ei ilmeisesti kohtaa tällä hetkellä kysyntää, Partanen arvioi.

Osa uutta sijoittumispaikkaa etsivistä yrityksistä etsii työpaikkatonttia, jolle yritys rakentaa omia tarpeita vastaavan toimitilan.

– Vihdin ongelma on ollut se, että työpaikkatonttien tarjonta ei ole vastannut kysyntää. Hiidenlaakson ja Etelä-Nummelan uudet työpaikka-alueet vastaavat tähän haasteeseen. Niiden hyödyntäminen on viivästynyt kaavoista tehtyjen valitusten takia. Uskomme, että alueet saadaan käyttöön. Alueiden osalta on tehty tarjouksia isoihin toimitilainvestointisuunnitelmiin liittyen. Odotamme näiden osalta hyviä uutisia lähiaikoina, Partanen toteaa.

Partanen sanoo uusien yritysten saamisen Vihtiin olevan kunnan elinkeinopolitiikan ja toimien keskiössä.

– Vihdin sijainti isojen pääväylien tuntumassa ja risteyskohdassa sekä pääkaupunkiseudun läheisyys tekee Vihdistä kilpailukykyisen alueen sekä olemassa oleville että uutta sijoittumispaikkaa etsiville yrityksille.