Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karviainen: Kesällä hoituvat ensisijaisesti kiireelliset terveysasiat

Vihdissä ja Karkkilassa pandemia on asettunut uomiinsa. Hoitovelka näkyy: terveyspalvelujen kysyntä on lisääntynyt, puheluja tullut ruuhkaksi asti.

– Terveydenhuollon palveluja tarvitsevat ovat kesäaikanakin tervetulleita, ja kesämiehityksemme on melko hyvä. Toivomme kuitenkin kärsivällisyyttä, koska tiettyjä toimintoja supistetaan aiempien kesien tapaan, sanoo terveysjohtaja Pippa Laukka Karviaisesta.

– Kesällä Nummelan ja Karkkilan terveysasemilla hoidetaan ensisijaisesti takaisinsoittojärjestelmän puhelut ja päivystyksen kiireelliset asiat, toteaa molempien terveysasemien avovastaanottojen osastonhoitaja Ritva Räikkönen.

– Kiireettömät ajat annetaan pääsääntöisesti elokuun lopulle, mutta aikoja avataan joustavasti lisää, jos resursseja on. Seuraamme tilannetta. Iltavastaanottoja on suunniteltu juhannukseen asti, lisää Räikkönen.

Vihdin ja Karkkilan yhteinen terveys- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä tiedotti kesäajan toiminnastaan kuluneella viikolla – tiedote on tulossa myös Karviaisen verkkosivuille.

Kesän lääkäriresurssi on jopa erinomainen.

Pippa Laukka, terveysjohtaja

Takaisinsoittojärjestelmän ruuhkaa on saatu purettua. Järjestelmä ruuhkautui huhtikuun puolivälistä lähtien: takaisinsoiton odotusaika oli enimmillään viisi päivää kiireettömissä asioissa.

– On ymmärrettävää, että ihmiset hätäännyksissään soittivat useamman kerran ja useaan kategoriaan, ja lisäksi ottivat yhteyttä chat-palveluun. Tämä lisäsi ruuhkaa, sillä joka puheluun soitetaan takaisin. Soittajan kannattaa siis valita oikea asiakategoria ja odottaa rauhassa, koska joka tapauksessa hänelle soitetaan takaisin.

– Kiireellisten asioiden puhelinnumeroa ei pitäisi käyttää kiireettömissä asioissa, neuvoo Räikkönen.

Karviaisen terveyspalvelujen kysyntä on lisääntynyt pandemiatilanteen helpottuessa.

– Kyllä se hoitovelka näkyy. Tietyt välttämättömät kontrollikäynnit ovat lähteneet purkautumaan. Normaalisti reseptit uusitaan hoitokontaktin yhteydessä, ja koska ne ovat olleet vähissä, uusimispyyntöjä tulee enemmän, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen.

Reseptien uusimisessa Omakannan ja apteekkien kautta ollut häiriö saatiin korjattua huhtikuussa.

– Viime viikkoina on ollut kohtuullisen voimakas influenssa-aalto. Flunssiakin on ollut. Koronatautia liikkuu edelleen. Se näkyy henkilökunnan poissaoloina. Omille vuodeosastoille tulee kuormitusta erikoissairaanhoidosta, jossa koronapotilaat täyttävät osastoja, Partanen toteaa.

Hoitajien työtaistelu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoineen on vaikuttanut Karviaisien toimintaan jonkin verran. Karviainen pääsi jo hyviin tuloksiin Hta-keskuksellaan eli hoidontarpeen arvioinnin tiimillään.

– Pystyimme vastaamaan kiireettömiin yhteydenottoihin jopa samana päivänä. Samaa vauhtia ei ole aivan realistista ylläpitää, kun tulee kuluvan kevään kaltaisia kysyntä- ja haastepiikkejä. Niihin on tartuttu heti sisäisillä operaatioilla, vakuuttaa terveysjohtaja Laukka.