– Liian vähillä resursseilla on toimittu liian pitkään, ja se vaikeuttaa ihan kaikkea arjessa ja työn kehittämisessä!
Näin sanoo maisemasuunnittelun hortonomi Tea Karjalainen, 49, joka oli Vihdin kunnan johtava puutarhuri vuoden verran. Kuluneella viikolla hän siirtyi takaisin kotikaupunkinsa Helsingin palvelukseen, projektinjohtajaksi puistorakennuttamiseen.
Karjalainen on yksi esimerkki Vihdin kunnan henkilöstön, etenkin esihenkilötason suuresta vaihtuvuudesta (Luoteis-Uusimaa 15.5.2022).
– Viihdyin Vihdissä ja pidin työstäni. Resurssiongelma on koko kunnallistekniikan yhteinen: viherpalvelujen lisäksi myös katu- ja maanrakennuspuoli toimivat liian alhaisilla väkimäärillä. Tosi surullista, sanoo Karjalainen.
Miten Vihdin kunnan kilpailukyky työnantajana paranisi?
Kun henkilöstömäärän ottaa esille, on siihen vakiovastaus: "Ei ole mahdollista".
– Miettimällä mikä on kunnan ydintehtävä ja miten se resursoidaan siten, ettei myöskään työntekijäporras kuormitu. Laatimalla erilaisia ohjelmia tilanteen parantamiseksi, esimerkiksi viherpalveluiden kaluston uusimiseksi. Viherpalveluilla on 30 vuotta vanha auto ja seuraavat kaksi "vain" 20-vuotiaita.
Karjalaisesta kunnan viherpalveluiden henkilöstömäärä on aivan liian alhainen: kolme vakituista sekä johtava puutarhuri.
– Mielestäni kentän työntekijöitä pitäisi olla seitsemän ja toimistossa neljä, joista yksi on työhön osallistuva esihenkilö.
Karjalainen vertaa liki 30 000 asukkaan Vihdin resursseja noin 8 000 asukkaan Hankoon.
– Hangon puistoissa on 11 vakituista ja 30 kesätyöntekijää. Hangon puistopuolen budjetti on 305 000 euroa tälle vuodelle. Vihdin on suurin piirtein samaa suuruusluokkaa.
– Hangossa on myös omaisuus hallussa, metsää 1 100 hehtaaria ja puistoja 350 hehtaaria. Itse olen laskenut Vihdin määrät karkeasti: metsää olisi lähes 2 000 hehtaaria ja puistoja 200 hehtaaria. Luvut tarkentuvat, jos Vihdissä tehdään maastokartoitukset hoitoluokkineen vieden ne karttapalveluun, josta saa pinta-alat raportteina. Näin Hanko on saanut viherpalveluista erilaisia talouden mittareita ja suoritteita – tiedot löytyvät Hangon kaupungin verkkosivuilta ja talousarviosta.
Karjalainen koki joutuneensa 30–40 vuotta vanhaan toimintaympäristöön tullessaan Helsingistä Vihtiin töihin.
– On tärkeää, että Vihdin kunta teettää viheralan mitoitukset, joka perustuu oikeisiin pinta-aloihin ja viheralan toimijoiden laatimiin laatuvaatimuksiin. Tämä vaatisi kunnan maaomaisuuden läpikäymistä ja tietojen saattamista ajan tasalle, tähdentää Karjalainen.
– Helsingissä jo 2000-luvun alussa olivat pinta-alat ja hoitoluokat sähköisesti sisäisessä käytössä. Nykyään ne ovat asukkaidenkin saatavilla.