Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Avovesiuinnin kausi alkoi – elämyksellinen tapa liikkua Vihdin vesistöjen kauniissa maisemissa

Ohjatussa avovesiuinnissa osallistujat pääsevät uimaan luonnonvesissä.

Vihdissä on mahdollista harrastaa ohjattua avovesiuintia ja tutustua turvallisesti vesistöihin. Avovesiuinteja on kesästä 2020 lähtien järjestänyt vihtiläinen Trektoes -yritys. Yrityksen omistaa Meri Viljanen, joka päätyönään on Vihdin kunnan liikuntakoordinaattori.

Tänä kesänä ryhmiä on tarjolla kolme. Alkeisryhmä ui kesäkuussa tiistaisin ja mikäli taidot riittävät, on mahdollisuus jatkaa uinteja loppukesällä harrasteryhmissä. Harrasteryhmiä on tänä kesänä kaksi, ja molemmat ryhmät uivat keskiviikkoisin elokuun alkupuolelle asti.

Ohjatussa avovesiuinnissa osallistujat pääsevät tutustumaan turvallisesti Uudenmaan vesistöihin. Tänä vuonna Trektoesin avovesiuintiryhmät harrastavat Vihdissä, Lohjalla, Kirkkonummella, Espoossa, Karkkilassa ja Nurmijärvellä. Ohjaaja liikkuu sup-laudalla ja valvoo uimareita.

– Uimarit uivat annettua reittiä pitkin ja välillä pidetään taukoja, jolloin voidaan kerrata uintitekniikkaa, juoda tai tankata hieman energiaa sekä ottaa valokuvia. Uinnin ohella nautimme monimuotoisesta ja kauniista suomalaisesta luonnosta, Viljanen kertoo.

Avovesiuinti on uintia luonnonvedessä: meressä, järvessä, lammessa ja joessa. Viljasen mukaan avovesiuinti on elämyksellistä kuntoliikuntaa ja ulkoilua, jolle Suomen puhtaat ja turvalliset vesistöt tarjoavat mainiot olosuhteet.

– Alkeisryhmässä on mukana viisi uimaria, harrasteryhmissä yhteensä yli 20 uimaria. Sekä miehiä että naisia on mukana, mutta enemmän tänä vuonna on naisia. Muutamiin ryhmiin mahtuu vielä mukaan, mainitsee Viljanen.

Ohjattu avovesiuinti on luontoliikuntaa, josta löytyy jokaiselle uimataitoiselle sopivan tasoisia haasteita ja hienoja luontoelämyksiä. Viljasen mukaan Suomen järvistä 85 prosenttia on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Vedenlaadun osalta vesistömme siis tarjoavat avovesiuintiin pääosin turvalliset olosuhteet.

– Avoveden viileys vilkastuttaa uimarin verenkiertoa ja hormonitoimintaa sekä kasvattaa kylmänsietokykyä. Viileässä vedessä uiminen tuottaa enemmän endorfiineja kuin lämpimässä hallissa uiminen. Endorfiinit auttavat sietämään kylmyyttä paremmin. Uiminen on monipuolista liikuntaa, Viljanen toteaa.