Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aikojen takaa | Otalammella tutkittiin vuonna 1985 television vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen

Vihdin paikallislehti Luoteis-Uusimaa täyttää syksyllä 70 vuotta. Tässä juttusarjassa kurkistetaan lehden vanhoihin numeroihin.

Luoteis-Uusimaa kertoi 6.6.1985 mielenkiintoisesta kansainvälisestä tutkimushankkeesta, jossa oli mukana myös Otalampi. Tutkimuksessa selvitettiin, miten televisio vaikuttaa ihmisten elämäntapaan ja käyttäytymiseen. Tutkimushankketta toteuttamassa ollut Hilja Heisti kiersi yli kuukauden ristiin rastiin Otalammella ja haastatteli ihmisiä heidän suhtautumisestaan televisioon, radioon, videoihin ja kotitietokoneisiin. Otalammella tehtiin kaikkiaan 80 haastattelua. Tarkempia tutkimustuloksia ei vielä ollut artikkelissa kerrottavissa, mutta Heisti kertoi haastattelussaan tuoreita havaintojaan: "Hyvin eri tavalla ihmiset tuntuvat esimerkiksi televisiota katsovan. Muutenkin otalampelaiset näyttävät harrastavan hyvin vaihtelevia ja moninaisia asioita".

16 tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen mies saatiin lopulta kiinni.

Lehdessä kerrottiin myös, että Nummelan Shelliä ei aiota ennakkotiedoista poiketen uudistaa. Alueosuuskauppa Seutu ei ryhdykään Shellin uudistuksiin, koska rakennuslupa vaatisi öljysäiliöiden kaivamista maasta ja sijoittamista bunkkereihin. Sen sijaan Shellillä aiottiin tehdä pientä ehostusta.

Samaisessa lehdessä kerrottiin myös, että Vihdin kirkonkylän vanhustentalon päätykentällä alkaa leikkitoiminta lapsille. Ohjattua kunnan järjestämää leikkitoimintaa tarjotaan 4–6-vuotiaille myös Nummelassa Kuoppanummen koulun piha-alueella sekä Huvikummun pihalla.

Samaisessa lehdessä oli myös useita rikosuutisia. Lehti muun muassa uutisoi, että paikalliselle viinakuriirille on annettu neljän kuukauden ehdoton vankeustuomio. Ammattimaista viinanmyyntiä harrastanut 30-vuotias mies oli käynyt ostamassa pääasiassa Koskenkorvaa ja Sorbusta Alkosta 8 pulloa kerrallaan ja antanut ne kahden nummelalaisen myytäväksi. Yhteisvastuullisesti mies tuomittiin maksamaan 3500 markkaa.

Lehti uutisoi myös pitkästä, 16 tuntia kestäneestä ryöstäjän takaa-ajosta. Ryöstöstä pidätetty 21-vuotias vihtiläismies oli karannut Vihdin poliisilaitokselta kirkonkylästä. Sinnikkään, 16 tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen mies saatiin lopulta kiinni Pääkslähden metsiköstä poliisikoirien avulla.

Aikojen takaa -palstalla kurkistetaan vanhoihin Luoteis-Uusimaan numeroihin. Tekstin koosti: Aija Pirinen.