Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon kasvo | Vihdin kunnan viestintäasiantuntija Anne Virtanen:"Paikallismedia on kunnalle mediakentän tärkein sidosryhmä"

Kunnalle paikallismedia on mediakentän tärkein sidosryhmä, sanoo Anne Virtanen, joka on juuri aloittanut Vihdin kunnan viestintäasiantuntijana.

Paikallismediat kuten Luoteis-Uusimaa ja Vihdin Uutiset ovat aina yleisöään lähellä.

– Koen viestijänä, että yhteinen tavoitteemme paikallisista aiheista kirjoittavien toimittajien kanssa on huolehtia siitä, että vihtiläiset saavat tietoa heitä koskettavista asioista. Merkittävä osa kunnan tekemää viestintää on juuri arjen palveluista ja ajankohtaisista asioista kertominen, koska niillä on konkreettisia vaikutuksia kuntalaisten elämään.

Vihdin kunta on jo tuttu Anne Virtaselle, joka työskenteli kunnan johdon assistenttina tammikuusta 2020 lähtien. Alusta asti keskimäärin puolet hänen työtehtävistään on ollut viestintää.

– Kesällä 2020 oli tulossa Sepänpihan Kotinäyttely, jonka järjestelyt olivat kiivaimmillaan silloin, kun aloitin kunnassa. Korona-aika muutti työn sisältöä yhdessä yössä: hoidin käytännössä kaiken ulkoisen koronaviestinnän. Brändikehittäjän määräaikaisen tehtävän päätyttyä loppuvuonna 2020 myös osa markkinointitehtävistä siirtyi hoidettavakseni.

Virtanen myöntää, että kokonaisuuden kannattelu on ollut kova urakka.

– Tervehdin ilolla tätä uutta tilannetta, jossa resursointi ottaa ison askeleen oikeaan suuntaan. Kunnan viestinnältä odotetaan tänä päivänä paljon, ja niitä odotuksia ja toiveita voimme jatkossa täyttää paremmin.

– Ihan heti ei mikään muutu isommin, sillä ensin tarvitsemme kuntaan uuden johdon assistentin. Kunnanhallitus myönsikin tehtävään jo täyttöluvan. Myös hänelle tulee kuulumaan kunnan viestintätehtäviä, ja meistä tulee viestintäasioissa työpari.

Anne Virtanen, 48, on pohjakoulutukseltaan tradenomi Heliasta. Taskussa ovat myös tiedottajan tutkinto MTi ja markkinointiviestinnän Brand Leadership -erikoisammattitutkinto Markkinointi-instituutista.

– Parhaillaan ovat kesken medianomi YAMK -opinnot Haaga-Heliassa.

Virtanen asuu Lohjalla maalaismaisemissa ja harrastaa vanhan rakennuksen huoltamista, pihatöitä ja dekkareita. Elämään kuuluvat nelijalkaiset ystävät: eläinperheessä on myös kaksi hevosta.

Viestintäasiantuntijan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kunnan elinvoimaa lisäävää markkinointiviestintää sekä toteuttaa, koordinoida ja kehittää kunnan ulkoista ja sisäistä viestintää.

– Elinvoimajohtaja on pomoni, ja lisäksi kunnan viestinnässä kunnanjohtajalla on vahva merkitys. Viestintää ja markkinointia tehdään kunnassa monessa toiminnossa – esimerkiksi kulttuuripalveluissa, elinkeinopalveluissa ja maankäytössä – budjettivastuiden mukaisesti.

Virtanen muistuttaa, että viestiminen on läpileikkaava toiminto kaikissa organisaatiossa ja kuuluu jollakin tapaa jokaisen tehtäviin.

– Yksin viestintäasiantuntija ei siis Vihdin kokoisen kunnan viestintää tee, se olisikin ihan mahdoton urakka, vaan tarvitaan yhteistyötä ja tiimityötä.

Missä asioissa on tähän saakka tullut onnistumisia kunnan viestinnässä?

– Onnistumisista nostaisin esiin talvikaupunkikisan ja Nummelanharjun druidin. Osallistuminen kilpailuun tapahtui kuntalaisen tekemän yhteydenoton pohjalta, ja kokonaisuutena case toi Vihdille huikeasti näkyvyyttä sekä oli todella mielenkiintoinen toteuttaa. Kantavina voimina tässä olivat tietysti druidi itse eli kilpailubiisistä vastannut kulttuurituottajamme Tommi Muhli sekä Joenrinteen Eero, joka vastasi videotuotannon lisäksi muun muassa kuvauspaikkasuunnittelusta Yleä varten. Vihti Skissä järjestetyn Taikatalvi-tapahtuman järjestelyihin osallistui lisäksi yritysneuvoja Olli-Heikki Dahlgren.

Kaikkien mukana olleiden työviikot ennen h-hetkeä eli yleisöäänestystä olivat todella intensiivisiä.

– Hieno kokemus! Esimerkiksi Facebookissa alkuperäisen postauksen kilpailuvideota on katsottu yli 58 000 kertaa (Facebookin omien tilastojen mukaan) ja YouTubessakin videota on katsottu yli 5 500 kertaa. Kaikki talvikaupunki -finalistipaikkakunnat saivat myös runsaasti näkyvyyttä Puoli seitsemän -ohjelmassa. Taikatalvi-videota esitettiin siinä jopa osallistumaan kannustavana esimerkkinä.

Onko tullut epäonnistumisia?

– Epäonnistumisen tunteita on saanut kokea ehkä eniten koronaviestinnän parissa, sillä alati muuttuneet suositukset ja rajoitukset aiheuttivat etenkin alkuvaiheessa melkoisesti päänvaivaa. Viranomaisten antamat ohjeet eivät olleet aina ihan yksiselitteisiä, ja usein päätökset saatiin vasta myöhään iltapäivällä, mikä aiheutti työpäivien venymistä iltoihin ja joskus myös viikonloppuihin. Viestijälle kaikkein tärkeintä tietenkin on, että kuntalaisille on viestitty asiat oikein ja niin oikea-aikaisesti kuin se vain on ollut mahdollista, vastaa Anne Virtanen.

Mitä kanavia Vihdin kunta käyttää viestinnässään?

– Kunta viestii asukkaille verkkosivujen ja Facebookin kautta, käytännössä kaikki tärkeä tieto julkaistaan molemmissa. Lisäksi kunnalla on Twitter-profiili, joka on ollut harkitusti vähemmällä käytöllä, eikä kuntalaisviestinnän keskiössä. Kunnalla on myös LinkedIn-profiili sekä oma kanava YouTubessa. Instagramin avaamista on mietitty, ja katsotaan mitä uusia tuulia tämä vuosi tuo mukanaan.

Anne Virtanen muistuttaa, että kunnalla on useita muitakin profiileja monissa eri kanavissa; niitä on muun muassa liikuntapalveluilla, nuorisopalveluilla, kirjastolla ja museolla.

– Ja tietysti Visit Vihdillä, jolla on omat, aktiiviset profiilinsa Facebookissa ja Instassa. Niistä voi löytää kivoja vinkkejä Vihdin tapahtumista ja luontokohteista, joten Vihdissä asuvienkin kannattaa ottaa Visit Vihti seurantaan!

Vihdin kunta käyttää STT Infon tiedotepalvelua viestinnässään silloin, kun asia koskettaa laajemmin kuntaa ja aihe on sellainen, jolle toivotaan huomiota myös kuntarajojen ulkopuolelta.

– Tällaisia kärkiä ovat olleet esimerkiksi osallistuminen Suomen paras talvikaupunki -kilpailuun, Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskuksen rakennustöiden aloitus ja Turun tunnin junan vauhdittaminen raiderahaston avulla.