Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilija Mirja Sarva 100 vuotta -juhlanäyttely Kuikun tilalla Nummelassa

Värien hehkua ja kuvioiden lyriikkaa -näyttely on avoinna vain tulevan viikonlopun.

Monien vihtiläisten muistama taiteilija Mirja Sarva olisi nyt 100-vuotias. Mummiaan ja tämän uraa kunnioittaakseen tyttärentytär, tanssitaiteilija Anna Virkkunen on järjestänyt Mirja Sarva 100 vuotta -juhlanäyttelyn, joka on avoinna Kuikun tilalla Nummelassa tulevan viikonlopun ajan.

Kuikun tilan päärakennuksessa on esillä laaja-alaisesti Sarvan taidetta: kankaita, maalauksia, emalikoruja ja mosaiikkitaidetta. Keskiössä ovat batiikkikankaat ja niistä valmistetut vaatteet ja sisustustekstiilit, joista Sarva tuli tunnetuksi.

Sarvan teosten rinnalla nähdään tanssitaiteilijoiden ja serkusten Vera Nevanlinnan ja Anna Virkkusen yhteistyössä toteuttamat valokuva- ja videotaideteokset.

Mirja Sarva järjesti ensimmäisen paikallisten taiteilijoiden yhteisnäyttelyn Vihtiin vuonna 1984.

Luonto ja luonnonmateriaalit inspiroivat Sarvaa. Batiikkitöidensä materiaalina hän käytti luonnonsilkkiä, raakasilkkiä ja puuvillaa. Sarvan työskentely rytmittyi vuodenaikojen mukaan. Keväisin hän maalasi sinistä ja vihreää, syksyllä ruskean sävyjä. Näyttelyyn valituissa töissä nähdäänkin juuri tätä Sarvalle ominaista vuodenaikojen värimaailmojen vastakkaisuutta: yhtäältä syksyn punaista ja ruskeaa ja toisaalta kevään kirkasta vihreää ja turkoosia.

Batiikkitöiden kuvioiden aiheet nousivat Sarvan alitajunnasta, yleensä jonkin kirjan pohjalta. Sarva oli erityisen kiinnostunut kiinalaisesta kalligrafiasta ja kiinalaisesta maalaustaiteesta, joista hän sai usein ideoita omiin töihinsä.

Mirja Sarva (1922–97, o.s. Niemelä) oli Helsingissä syntynyt monipuolinen kuva- ja tekstiilitaiteilija. Hän opiskeli nuorena Vapaassa taidekoulussa, jossa hän kehitti taitojaan piirtäjänä. Sittemmin Sarvan rakkaimmaksi taiteenlajiksi muodostui batiikki, jonka tekniikkaa hän harjoitteli itsenäisesti.

Sarvasta tuli itseoppinut batiikkitaiteilija ja omistautunut taiteen kentän toimija. Hän työskenteli taiteilijana Helsingissä ja Vihdissä, jossa hän teki aktiivisesti töitä paikallisen taiteilijayhteisön eteen. Sarva muun muassa järjesti ensimmäisen paikallisten taiteilijoiden yhteisnäyttelyn Vihtiin vuonna 1984.

Vihdin Nummelasta tuli Sarvan koti vuonna 1982. Sarva asui Kuikun tilalla Nummelassa, jossa hän oli lapsuudestaan alkaen viettänyt kesiä. Kuikun tila ja sen ympäröimä luonto oli Sarvalle rakas ympäristö ja inspiraation lähde.

Värien hehkua ja kuvioiden lyriikkaa – Mirja Sarva 100 vuotta -juhlanäyttely avoinna pe 17.6. kello 16–20 ja la–su 18.–19.6. kello 11–16. Vapaa pääsy. Kuikuntie 22, Nummela.