Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

”Työtehtäviini kuului heinien laittoa seipäälle” – Tutut vihtiläiset kertovat kesätyömuistoistaan

Kunnanvaltuutettu Veli-Matti Laitinen:

Olin kesätöissä sokerijuurikaspellolla Ojakkalassa ollessani kymmenen vuoden ikäinen.

Kyseessä oli setäni maatila eli sukulaissuhteilla pääsin töihin. Työtehtäviini kuului rikkaruohojen kitkeminen. Palkkauksesta ei ole tarkkaa muistikuvaa, mutta urakkapalkalla mentiin, sillä peltoa harvennettiin rivi kerrallaan. Muistaakseni kesätöissä ei tapahtunut hauskoja kommelluksia, mutta työ oli puuduttavaa ja illalla, kun sulki silmät nukkumaan mennessä, niin näki unia sokerijuurikkaista, koska niitä oli koko päivän tuijottanut. Tuohon aikaan töitä tehtiin jo nuoresta pitäen.

Kunnanvaltuutettu Anu Rajajärvi:

Tienasin kuukauden aikana keskimäärin 1000 markkaa.

Hanna Nevantausta

Kesätöissä olin lähettinä Pohjois-Karjalan Haka Oy:ssä. Yhtiö rakennutti ja möi asuntoja, sekä vuokrasi niitä eteenpäin. Pihassamme asui yhtiön toimitusjohtaja, sekä seinänaapurina henkilöstöpäällikkö. Vanhemmat kannustivat kysymään töitä naapureilta. Työtehtäviini kuului tilitositteiden mapitusta kansioihin. Lisäksi vein kirjeitä postitettavaksi ja hain postin postikonttorista.

Aluksi palkkaa maksettiin muistaakseni 700 markkaa. Se oli mielestäni hirmuisen pieni, joten marssin henkilöstöpäällikön puheille ja kysyin neljän viikon työkokemuksen jälkeen palkankorotusta. Seuraavassa kuussa palkkani oli 900 markkaa. Jälkeenpäin naurattaa oma itsevarmuus, jolla palkankorotusta kyselin.

Kunnanvaltuutettu Hanna Nevantausta:

Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Koivistoisen marjatilalla. Elettiin vuotta 1997 ja olin silloin 13-vuotias. Pääsin marjatilalle töihin omasta aloitteestani. Soitin itse tilan omistajalle, ja sain kesätöitä. Työtehtäviini kuului mansikoiden poimiminen.

Palkkaa maksettiin kerättyjen litrojen mukaan, päivästä riippuen 2–3 markkaa. Tienasin kuukauden aikana keskimäärin 1 000 markkaa. Töissä kävin polkupyörällä, ja kotimatkalla harjoittelin aina loivassa alamäessä ilman käsiä ajamista. Jollain kerralla sitten ajoinkin käpyyn, ja suoritin komean ilmalennon. Olkapäässä näkyy vieläkin pieni arpi asfaltti-ihottumasta.

Kirkkoherra Pekka Valkeapää:

Aivan ensimmäinen kesätyöpaikkaani pääsin 14-vuotiaana. Työtehtäviini kuului heinien laittoa seipäälle tädin maatilalla kotipaikkakunnalla Saarella. Työpäiväni kuluivat heinäpellolla.

Heinät oli kaadettu aiemmin kuivumaan päällisin puolin. Seuraavaksi tehtiin rautakangella maahan heinäseipäälle kolo, johon seiväs iskettiin ja sen jälkeen poljettiin juuresta se tiukasti kiinni. Heinähangolla nostettiin heinät seipäälle kuivumaan. Palkka oli muistaakseni 10 markkaa pitkästä päivästä.