Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Tuumittua Nuori, asenne ratkaisee työnhaussa

Lukuvuoden loputtua moni nuori suuntaa ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa. Kesätyön saaminen on monelle nuorelle onnenpotku ja ensimmäinen kosketus työelämään. Kesätyö kartuttaa tilin lisäksi myös työkokemusta.

Kaupan alan esimiehille kevät on kiireistä aikaa. Vuosilomasuunnittelu alkaa olla valmis ja kesätyöntekijöiden rekrytointi on alkanut. Vuosittain hakemuksia tulee kymmeniä ja jyvät tulisi erotella akanoista jo hakemusvaiheessa.

Olen aikaisemmin toiminut kaupan alalla esimiehenä ja ollut mukana kesätyöntekijöiden rekrytoinneissa. Hakemusten perusteella tehtävän karsintavaiheen jälkeen vuorossa ovat olleet haastattelukutsut ja itse haastattelut.

Itselleni on aina ollut tärkeintä nuoren oma asenne.

Kesätyöntekijöiden hakemukset ovat kaikki hyvin samankaltaisia, sillä varsinaista työkokemusta löytyy hyvin harvalta. On totta, että hyvin tehty työhakemus saa huomion kiinnittymään, mutta itselleni on aina ollut tärkeintä nuoren oma asenne, joka ei välttämättä paljastu pelkän hakemuksen avulla.

Haastattelutilanne on aina ratkaisevin. Itse olen pyrkinyt pitämään kirjoitetun kesätyöhakemuksen irrallisena haastattelutilanteesta, sillä olen halunnut katsoa haastateltavan kehonkielen ilman paperilappusia käsissä. Kesätyöntekijöitä haastateltaessa kokemus on opettanut, että hieman latteiden hakemustenkin takaa on saattanut löytyä varsinaisia helmiä työntekijöinä.

Muistan erään kevään, jolloin haastateltavia nuoria oli kymmeniä. He kaikki olivat todella tasaväkisiä hakijoina ja olisimme voineet palkata heistä suurimman osan. Eräs nuori mies on jäänyt mieleeni erityisesti. Hän saapui haastatteluun hyvissä ajoin ja reippaasti. Kun tuli kättelyn aika, tämän nuoren miehen ryhdikäs kättelytyyli ja silmiin katsominen itseään esitellessä teki yhden parhaimmista ensivaikutelmista ikinä. Hän sai sinä kesänä kesätyöpaikan oman asenteensa ansiosta.

Nuori, jos siis jäit tänä kesänä vielä vaille kesätöitä, ethän lannistu ja muistathan, että oma asenne voi olla se ratkaisevin tekijä.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan kesätoimittaja.