Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikon marttavinkki: Laatikkoviljely tuottaa hyvää syötävää

Viljelylaatikko on puukehikko, jonka voi rakentaa itse tai ostaa valmiina.

Juuri nyt monen tekee mieli upottaa sormensa multaan. Voi, kuinka ihanaa olisi saada vaikkapa itse kasvatettua persiljaa, raikasta salaattia, punaisia retiisejä, ja vaikka kesäkukkiakin.

Mitä jos perustaisit helppohoitoisen viljelylaatikon, joka tuottaa iloa ja hyvää syötävää? Pieni viljelmä sopii jokaiseen pihaan, jopa kerrostaloonkin, jos saa luvan taloyhtiöltä.

Viljelylaatikko on helppo koota valmiista myytävistä lavakauluksista. Lavakaulukset ovat kulmista metallilla vahvistettuja puukehikkoja, joiden koko vaihtelee. Hyvän kasvualustan saa, kun pinoaa kaksi lavakaulusta päällekkäin. Kasvulaatikko kannattaa sijoittaa lämpimään, avaraan ja valoisaan paikkaan, jossa ei ennestään kasva runsaasti rikkaruohoja.

Aloittelijan kannattaa istuttaa sellaisia kasveja, joista itse pitää, eivätkä istutukset vaadi paljon lisälannoitusta. Tällaisia kasveja ovat pinaatti, tilli, kirveli, meirami, sitruunamelissa, persilja ja kehäkukka. Valmiiden taimien kasvuun lähtö on nopeampaa. Torilla ja puutarhaliikkeissä on tällä hetkellä runsaasti tarjontaa hyötykasveista.

Hyvän sadon aikaansaamiseksi tärkein asia on kastelu. Kastelu istutusvaiheessa ja kastelu kasvuvaiheessa. Kuivuudessa ei mikään menesty. Lisäksi viljelylaatikko kannattaa sijoittaa kasvien valontarpeen mukaan.

Näin viljelylaatikko perustetaan:

1. Poista tai leikkaa lyhyeksi nurmikko siltä kohdalta, mihin laatikko tulee.

2. Kokoa laatikko. Varmista, että se on suorassa ja tukeva ja pysyy paikallaan.

3. Laita pohjalle 3-5 cm:n kerros avattuja sanomalehtiä lomittain ja kaada niiden päälle noin 20 litraa vettä, niin että lehdet kastuvat

kauttaaltaan.

4. Täytä laatikko puhtaalla, peruslannoitetulla mullalla, tiivistä multa kevyesti erityisesti laatikon reunoista ja kulmista. Jätä mullan pinta 3

cm matalammalle kuin laatikon reuna.

5. Kylvä siemenet ja istuta taimet.

Kastelukannu, lapio, pieni hara ovat tarpeellisia työvälineitä.

Martat ympäri Suomen ovat tänä keväänä innostuneet laatikkoviljelystä. Niinpä Nummelan Martatkin kokosivat oman laatikkonsa Kaarikallion pihalle. Sieltä on tulossa yrtti poikineen, jos säät suosivat ja naapuripuiston jänikset jättävät istutukset rauhaan.

Tässä sarjassa Vihdin martat jakaa marttavinkkejä.