Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biokaasulaitos suunnitteilla Nummelan Tuohivehmaalle, kaasunsiirtoverkon viereen

Vihti Energia Oy toteuttajana, TTS Työtehoseura yhteistyössä – Vihdin kunta päätti alueen suunnitteluvarauksesta

Nummelan Tuohivehmaalle on suunnitteilla biokaasulaitos, joka valmistaisi sekä kotimaista biopolttoainetta että kierrätysalannoitteita. Laitosta kaavaillaan maakaasun siirtoverkon viereen, nykyisen teollisuusalueen kylkeen Tervasuontien pohjoispuolelle. Kunnanhallitus päätti maanantaina suunnitteluvarauksesta noin 8,5 hehtaarin alueelle, joka nyt on kunnan maata.

Laitoksen toteuttaja on vihtiläinen lämpöyritys Vihti Energia Oy. TTS Työtehoseura on selvittänyt Vihti Energian kanssa taloudellisia edellytyksiä maatalouden massoilla toimivan biokaasulaitoksen rakentamiseksi. Kooltaan laitos olisi pienen–keskisuuren luokkaa.

Vihdin kunta, Vihti Energia ja TTS Työtehoseura järjestivät biokaasulaitoshankkeesta tiedotustilaisuuden tiistaina. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola kiitteli TTS:n ja Vihti Energian yhteistyötä ja totesi, että biokaasulaitoshanke tuo menestystä ja hyvinvointia koko kuntaan.

Vihti Energian Mikko Keisala tuottaa Vihdissä ja Nurmijärvellä lähilämpöä hakkeella. Nyt hän suuntaa katseen kohti biometaania.

– Aika on nyt kypsä, toteaa Keisala tiedotteessa. Yritys selvittää seuraavaksi laitokselle lupia ja rahoitusta. Tavoitteena on laitoksen valmistuminen kesällä 2024 ja tuotannon käynnistäminen syksyllä 2024.

Biokaasulaitoshanke tuo menestystä ja hyvinvointia koko kuntaan.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola

Laitoksen syötteeksi on tarkoitus hyödyntää peltobiomassoja sekä lantaa alueen lypsykarja- ja hevostiloilta.

– Biokaasuprosessissa kasvi- ja eläintaudit tuhoutuvat. Hajuhaittojakaan ei tule, vakuuttaa asiantuntija Juhani Piekkala TTS:stä.

Paikallisista lähteistä kestävästi tuotettu biokaasu riittäisi lämmittämään vuodessa noin 300 omakotitaloa tai vaihtoehtoisesti korvaisi liikenteessä 900 000 litraa dieseliä.

Laitoksesta saataisiin kaasun lisäksi luomukelpoisia kierrätyslannoitteita, joita voitaisiin hyödyntää lähialueiden pelloilla ja korvata fossiililannoitteita. Suomessa on tavoitteena kierrättää ravinteita paremmin suljetussa kierrossa ja siten vähentää riippuvuutta tuontilannoitteista.

– Olemme selvittäneet kestävää tapaa tuottaa energiaa ja edistää kotimaista ruoantuotantoa. Ravinteiden kierto on vähintään yhtä tärkeää kuin energian tuotanto, lisää Piekkala. Hänen työparinaan on ollut toinen TTS:n asiantuntija Jim Antturi.

Selvitysvaiheessa mukana ovat olleet Vihdistä Vakkamäen lypsykarjatila ja luomuviljelijä Niko Ahlqvist.

TTS on selvittänyt hankkeessa pienten–keskisuurten biokaasulaitosten edellytyksiä valtakunnalliseen siirtoverkkoon liittymiseksi. Siirtoverkon omistaa valtionyhtiö Gasgrid Finland Oy. Maakaasun siirtoverkkoa avautui avoimelle kilpailulle vuonna 2020, mutta sitä hyödyntää biokaasun siirtämisessä edelleen vain Gasum Oy. Vihti Energian laitos olisi uusi avaus. Vaihtoehtona siirtoverkolle hankkeessa on selvitetty biokaasun käyttämistä Vihdin alueella.

– Hanke on tuottanut uutta tietoa alan toimijoille. Tuloksia voidaan hyödyntää tulevissa suunnitelmissa, joissa harkitaan biokaasulaitosten liittämistä osaksi maakaasun siirtoverkkoa, Piekkala toteaa.

Hanketta ovat rahoittaneet Hämeen ely-keskus ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiö.

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen, pian satavuotias koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n erikoisosaamista ovat maa- ja metsätalous, asuminen ja rakentaminen sekä logistiikka-ala.

Lue lisää Luoteis-Uusimaasta sunnuntaina 19.6.