Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapset Etelä-Nummelan uuteen alakouluun tältä alueelta – yhteensä jopa yli 500 oppilasta

Etelä-Nummelan koulukeskus otetaan käyttöön vuoden 2024 alussa. Oppilaaksiottoalue on päätetty. Rehtorin virka perustetaan ja valittu aloittaa hyvissä ajoin.

Rakenteilla oleva Etelä-Nummelan koulukeskus otetaan käyttöön vuoden 2024 alussa.

Ykkösvaiheessa valmistuu uusi alakoulu. Sen oppilaaksiottoalue (karttagraafissa yllä) koostuu kolmesta pienalueesta, jotka nykyisin kuuluvat Kuoppanummen, Nummelan ja Huhmarnummen koulujen oppilaaksiottoalueisiin.

Oppilaaksiotto tarkoittaa lähikoulun osoittamista oppilaalle. Lähikoulu ei ole aina maantieteellisesti lähin koulu, sillä lähikoulun määräytymiseen vaikuttavat muun muassa kuljetusasiat ja oppilasmäärät. Oppilaaksiottoalue määräytyy asuinosoitteen mukaan – oppilaaksiottoalueita voi tarkastella Vihdin kunnan karttapalvelussa osoitteessa kartta.vihti.fi.

Ruotsinkielisten alakouluikäisten opetus järjestetään Nummela skolassa asuinpaikasta riippumatta.

Uuteen alakouluun siirtyy noin yksi luokallinen per vuosiluokkataso sekä Kuoppanummen että Nummelan kouluista. Ruotsinkielinen Nummela skola siirtyy kokonaisuudessaan. Lisäksi kouluun sijoitetaan alakoulun hoidollispedagoginen hope-luokka ja kuusi pienluokkaa.

Uusi koulu voi olla vetovoimatekijä. Muuttovaraa koulussa on.

Kirsi Hyvämäki, opetuspäällikkö

Siirtyminen kouluun tapahtuu vaiheittain 1.1. 2024 alkaen. Kaikki koulun oppilaaksiottoalueen oppilaat, joiden lähikoulu on Etelä-Nummelan koulu, sijoittuvat kouluun 1.8. 2024 alkaen.

Alakoulusta tulee vähintään kaksisarjainen – riippuu lasten määrästä oppilaaksiottoalueella, sanoo Vihdin kunnan opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki.

Koulussa on tilaa kolmelle rinnakkaisluokalle per vuosiluokkataso. Kuoppanummen ja Nummelan kouluista täyttyy kaksi luokallista, ja kolmas jää muuttovaraa.

– Uusi koulu voi olla vetovoimatekijä. Lapsimäärien vähetessä alkaa olla harvinaista, että kunnat rakennuttavat uusia kouluja. Hienoa, että Vihti satsaa! Ja uuden koulun myötä tilaelementeistä voidaan luopua Kuoppanummen ja Nummelan kouluissa, Hyvämäki toteaa.

Jos kullakin luokalla on 22 oppilasta, kaksisarjaisen koulun suomenkielinen perusoppilasmäärä olisi noin 264 oppilasta, kolmisarjaisen noin 396 oppilasta. Nummela skolassa on 50–60 oppilasta. Pienryhmissä on 60 oppilasta ja hope-luokassa enintään kymmenen oppilasta. Siten elokuussa 2024 Etelä-Nummelan alakoulussa olisi yhteensä noin 390–520 oppilasta.

Etelä-Nummelan koulukeskuksen oppilaaksiottoaluetta on suunniteltu työryhmässä, johon ovat kuuluneet kunnan kehittämispäällikkö Timo Tuomi, Kuoppanummen koulun rehtori Markku Tolvanen, Nummelan koulun rehtori Jyrki Kaarila, luokanopettaja Päivi Nevalainen sekä opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki. Lisäksi on kuultu Vihdin kunnan kaavoituksen ja reittisuunnittelun kannanotot. Kunnanvaltuutettu Petteri Lindforsin (kok.) johtama Vihdin kunnan sivistyslautakunta päätti oppilaaksiottoalueesta toukokuussa.

Rehtorin virka Etelä-Nummelan koulukeskukseen perustetaan ja täytetään jo 1.1. 2023 lukien, koska valmisteltavaa on paljon. Kunnanvaltuusto on sitoutunut myöntämään 70 000 euron määrärahan rehtorin palkkaamista varten ensi vuoden talousarvioon.

Muu opetuksen henkilöstö siirtyy uuteen koulukeskukseen sisäisin järjestelyin.

Rehtorin halutaan aloittavan ajoissa, jotta hän pystyy vaikuttamaan hankintoihin ja huolehtimaan niistä, rekrytoimaan opetushenkilöstön, johtamaan muutosprosessin, toteuttamaan oppilaaksi ottamiseen ja toiminnan suunnitteluun. Sama rehtorin aloittamiskäytäntö oli Kuoppanummen koulukeskusta suunniteltaessa ja rakennettaessa.

Ensi vuoden tammi–heinäkuussa rehtorin on esimerkiksi rekrytoitava opettajat ja ohjaajat, jotta he voivat aloittaa jo syksyllä 2023 niissä Nummelan ja Kuoppanummen koulujen ryhmissä, jotka siirtyvät uuteen kouluun kevätlukukauden 2024 alussa.