Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja vihtiläisveteraani Hannes Tuovinen vierailivat Kaarteen sotamuseossa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vieraili perjantaina Lohjalla tutustumassa Kaarteen sotamuseoon. Virkkalassa sijaitseva museo on Kalervo ja Teija Kaarteen ylläpitämä yksityinen kotimuseo, joka esittelee maamme sotahistoriaa vuosilta 1939–1944.

Puolustusministerin ja hänen delegaationsa lisäksi vierailulle osallistui vihtiläinen rintamaveteraani Hannes Tuovinen poikansa Erkki Tuovisen kanssa. Vieraat toivotti tervetulleeksi Kalervo Kaarre kertomalla kotimuseon perustamisesta ja sen tarkoituksesta.

– Muistutamme, mikä on Suomen itsenäisyyden arvo ja ketkä sen ovat meille luoneet, eli veteraanit, kertoi Kaarre.

– Veteraanit ovat tehtävänsä tehneet, nyt on poliittisten päättäjien aika, totesi hän ministerille.

Puolustusministeri tutustui sotamuseon lottakanttiiniin, juoksuhautaan, korsuun ja pommisuojaan. Museon tilat on rakennettu alkuperäisiä vastaaviksi sodanaikaisten valokuvien perusteella. Kokoelmasta löytyy lisäksi aseita ja runsaasti sodanaikaista esineistöä.

– Täällä näkyy meidän historiamme, joka ei sittenkään ole niin kauhean kaukana. Nuorempien polvien kannalta on tärkeää, että on paikkoja, joissa historia konkretisoituu eri tavoin, puolustusministeri totesi.

Ministeri muistutti, että suomalaisilla on mitatusti korkea maanpuolustushenki. Hän uumoili vaikutuksensa olevan osaltaan niin puolustusvoimien näkyvyydellä arjessa kuin maan historian tulemisella lähelle muun muassa museoiden kautta.

– Museollanne on oma sijansa kokonaisuudessa.

Vierailunsa lopuksi puolustusministeri lahjoitti museolle puolustusministeriön plaketin.

Ennen vierailuaan Lohjalla puolustusministeri tutustui Uudenmaan prikaatin kalustoon ja koulutukseen Raaseporissa. Museokäynnin jälkeen ohjelmassa oli vielä tapaaminen Naton sotilaskomitean puheenjohtajan kanssa.

Kalervo Kaarteen mukaan ihmisten suhtautuminen sotamuseokäyntiin on muuttunut kuluvan vuoden aikana. Aiemmin museo edusti selkeästi historiaa, kun taas Ukrainan sodan alettua alkuvuonna sota on tullut uudella tavalla lähelle. Kaarteen sotamuseossa elämyksellisyyttä lisätään ääni- ja valoefektein, jotka tuovat toden tuntua erityisesti pommisuojassa.

– Siellä Ukrainan tilanne tulee todeksi, kuvaili Kaarre.

Kun nuoremman polven ajatukset kääntyvät kohti Ukrainaa, veteraanin ajatukset suuntaavat menneeseen.

– Ilmavaara tuntuu siltä, että se on todellista vaikka se ei ole. Sireenin ääneen ei totu, kuvaili Hannes Tuovinen.

Hänelle Kaarteen sotamuseo oli tuttu aiemmilta vierailuilta.

– Tuntuu mukavalta, kun valtion ylintä johtoa on käymässä, hän totesi.