Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Poliisi ja pelastuslaitos odottavat vilkasta juhannusta Länsi-Uudellamaalla – juhannuksen juhlija, kiinnitä huomiota näihin turvallisuusseikkoihin

Länsi-Uudenmaan poliisi ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ennakoivat, että alueen juhannuksesta tulee viranomaisille kiireinen.

Komisario Sari Ryynänen ennakoi pelastuslaitoksen tiedotteessa, että suotuisan sään vallitessa poliisia todennäköisesti odottaa häiriötehtävät yleisillä alueilla, kuten rannoilla, leirintäalueilla ja kerrostalojen piha-alueilla.

Mikäli taivaalta sen sijaan vihmoo vettä, voi häiriötehtäviä ennakoida olevan enemmän sisätiloissa, kuten ravintoloissa tai yksityisasunnoissa. Ryynänen arvioi, että juhannusviikonloppu pitää sisällään noin 350 kiireellistä hälytystehtävää.

− Katsotaan, miten ennuste pitää paikkaansa. Joka tapauksessa uskon, että määrä tulee olemaan enemmän kuin mitä normiviikonloppuna, ja tämä on huomioitu resursoinnissa, kertoo Ryynänen.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosta työllistävät juhannuksena etenkin liikenneonnettomuudet, ensivastetehtävät ja muu ensihoidon avustaminen, kuten vene- ja maastokuljetukset, sekä maastopalot. Pelastustoimen tehtäviä on juhannusviikonloppuna ollut yleensä noin 90.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Clas Tallberg muistuttaa turvallisesta tulen käsittelystä.

− Grillatessa on tärkeä varmistaa, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Tuli voi yllättäen roihahtaa ja sytyttää palon. Jokin alkusammutusväline, kuten sammutuspeite tai puutarhaletku, on hyvä olla lähettyvillä. Tuhkan ja kertakäyttögrillien pitää olla kylmäksi jäähtyneitä, ennen kuin ne voi laittaa roskikseen. Etenkin luontoon kaadetusta tuhkasta syttyy kesäisin useita tulipaloja, Tallberg toteaa tiedotteessa.

Ennen kokon, nuotion tai muun avotulen sytyttämistä tulee varmistaa maanomistajalta lupa ja ettei voimassa ole ruohikkopalo-, metsäpalo- tai kovantuulenvaroituksia.

− Länsi-Uudenmaan alueella on ollut juhannusviikonloppuna ensihoitohälytyksiä keskimäärin 540. Tyypillisiä ensihoitotehtäviä ovat olleet esimerkiksi kaatumiset, yleistilan heikkoudet, hengitysvaikeudet, rinta- tai vatsakivut mutta myös mielenterveyteen liittyvät tehtävät, toteaa ensihoitopäällikkö Juha Karhu pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Karhu toivoo, että varsinkin helteisellä kelillä kaikki muistaisivat nauttia riittävästi vettä tai muuta alkoholitonta juomaa. Alkoholia suositellaan nautittavaksi enintään kohtuudella. Juhannuksena on tärkeää muistaa huomioida vanhukset ja yksinäiset henkilöt.

Poliisi odottaa juhannuksen meno- ja paluuliikenteestä vilkasta. Länsi-Uudellamaalla on paljon myös kesäasuntoja, ja niin liikenne kuin väkimäärä kasvavat monen kunnan alueella juhannuksena ja muutoinkin kesäisin. Tämä saattaa näkyä lisääntyneenä hälytystehtävien ja kirjattujen rikosilmoitusten määränä.

Ylikonstaapeli Pasi Huhta kertoo, että juhannuksena poliisi suorittaa perinteisen maanteillä tapahtuvan liikennevalvonnan lisäksi vesiliikennevalvontaa Lohjanjärvellä ja Hiidenvedellä. Valvonnassa kiinnitetään huomiota erityisesti mahdollisiin vesiliikennejuopumuksiin sekä pelastusliivien käyttöön ja mukana oloon.

– Valvomme lisäksi ajonopeuksia ja kulkuvalojen käyttöä hämärän sekä pimeän aikaan. Muistuttaisinkin jo etukäteen, että vesijetissäkin tulee olla valo hämärässä tai pimeässä ajettaessa, sanoo ylikonstaapeli Huhta.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Clas Tallberg toteaa, että alkoholi liittyy usein hukkumiskuolemiin, joten päihtyneenä ei pidä mennä uimaan. Hän muistuttaa myös, että aikuisten on tärkeä valvoa alaikäisten uintia, lapset eivät voi olla vastuussa toisistaan. Pieniä lapsia tulee vedessä vahtia käden mitan päässä.