Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenteessä varottava emoja ja poikasia – Nummelassa emo jäi auton alle

Lintujen pesimäaikaan myös liikenteessä tulee olla tarkkana, sillä satunnaisesti linnut saattavat eksyä poikueidensa kanssa ajoteille. Sunnuntaina 12.6. Nummelassa valtatie 2:lla sorsaemo menehtyi jäätyään auton alle. Autoilija ei pysähtynyt paikalle. Nummelalainen Merja Collanus näki tapahtuman vastakkaiselta kaistalta ja meni tarkistamaan eläimen kunnon tyttärensä Amanda Collanuksen,13, kanssa.

– Emo ja muutama poikanen oli menehtynyt, mutta viisi poikasta oli hengissä. Saimme kolme eloonjäänyttä poikasta kiinni. Kaksi pelastuneista ryntäsi korkeaan ruohikkoon emmekä etsinnöistä huolimatta löytäneet niitä, kertoo Collanus.

Tapahtumapaikalle pysähtyi myös otalampelainen Satu Mali, joka auttoi pelastuneiden lintujen etsinnässä. Collanuksen mukaan Mali otti sorsanpoikaset hoivaansa ja toimitti ne maanantaina Korkeasaareen.

Eläinsuojelulain mukaan eläintä tulee aina auttaa toipumaan, ellei se ole liian vaikeasti loukkaantunut tai sairas. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitosta saa eri paikkakunnilla toimivien yhdistysten ja neuvojien yhteystiedot. SEY Suomen eläinsuojelun jäsenyhdistykset tekevät töitä löytö- ja kodittomien eläinten sekä luonnonvaraisten eläinten hyväksi ja monilla yhdistyksillä on oma löytöeläintalo

Pesimärauhalla tarkoitetaan aikaa, joka käsittää lintujen yleisen lisääntymis- ja pesintäajan. Pesimäaikaan kaikki linnut Suomessa ovat rauhoitettuja. Kesäkuussa osa linnuista on saanut jo poikasensa, mutta osa hautoo vielä. Luonnossa liikkujan tulee ottaa pesimärauha huomioon niin vesistöillä kuin metsissäkin.

Juhannuksena on oltava tarkkana, mihin juhannuskokon laittaa. Saarille ja luodoille, joissa pesii lintuja, ei tule nousta. Maihinnousua lintujen pesimäpaikoille on suositeltavaa välttää vähintään heinäkuun lopulle asti. Lyhytkin vierailu luodolla voi aiheuttaa pesintöjen tuhoutumisen, tiedottaa BirdLife Suomi.

Lintujen pesimärauhan aikaan ulkoilijoiden tulee muistaa koirien kiinnipitovelvollisuus.