Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin Ojakkalassa "salaisessa" arboretumissa kukkivat valtavat alppiruusut – väenpaljoutta ei alueelle haluta

Yaran Kotkaniemen tutkimusasema: "Paikalliset tervetuloa, soittakaa ensin."

Viileä alkukesä on pidentänyt alppiruusujen kukinta-aikaa. Ne jotka tietävät paikan, ovat käyneet ihastelemassa valtavia, yli kaksimetrisiä alppiruusuja Ojakkalan "salaisessa" arboretumissa, puulajipuistossa.

Lannoitteita valmistava Yara omistaa nykyään Kotkaniemen tutkimusaseman ja kartanon Ojakkalassa. Kotkaniemen Vähämäen arboretum perustettiin Kemira Oy:n aikana vuonna 1974: Kemiran silloinen viestintäosaston johtaja Niilo Karhu alkoi kerätä paikalle ulkomaisia puulajeja. Nykyisin Vähämäen puulajipuistosta löytyy noin 80 puu- tai pensaslajia tai -lajiketta, mutta henkilöstön käsipareja ei enää oikein tahdo riittää alueesta huolehtimaan.

Vähämäen arboretumilla ei ole parkkipaikkaa eikä sinne ole opasteita. Arboretumin polulle johtava puukyltti tulee vastaan hiekkatien vieressä, ja puulajipuistossa on myös vanhoja, metallisia kylttejä kertomassa kyseisistä lajeista. Polkua on vaikea erottaa ja metsä on ryteikköinen – kumisaappaissa pärjää.

Ojakkalalaiset ja lankilalaiset puhuvat arboretumin "salaisesta" rodopuistosta – onko Kotkaniemen Vähämäen arboretum salainen?

– Tutkimusaseman sisäinen päätös on, että tutkimusaseman ja koetilan alueelle ei haluta väenpaljoutta eikä tienvarsille kymmeniä autoja. Paikalliset ovat kyllä tervetulleita: jos arboretum kiinnostaa, soittakaa niin sovitaan käynnistä. Se kyllä onnistuu, vastaa Kotkaniemen tutkimusaseman esimies, vihtiläinen Juha Liespuu.

Kotkaniemessä käy melko paljon ulkomaisiakin vieraita. Liespuun mukaan suunnitelmissa tänä kesänä on arboretumin polun raivaus.

Vähämäen arboretumissa käyntiä voi tiedustella Kotkaniemen tutkimusaseman esimieheltä Juha Liespuulta, p. 050 369 9522.