Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiidenveden kosteikkojen kartoitukset jatkuvat

Kosteikkoja aiotaan kartoittaa yli 50. Kartoituksissa käytetään myös droneja.

Hiidenveden kunnostus –hanke jatkuu parhaillaan kosteikkojen kartoituksella.

Kohteet on valittu hanketta rahoittavien kuntien eli Lohjan, Vihdin, Karkkilan ja Lopen alueilta. Hanketta johtaa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY ry).

LUVY ry:n vesistöasiantuntija ja hankkeen koordinaattori Jussi Vesterinen kertoo, että kartoituksessa arvioidaan kosteikkojen toimivuutta ja kasvillisuuden kehitystä. Huomiota kiinnitetään erityisesti kiintoainemääriin ja kunnostustarpeisiin.

Kiintoaine on esimerkiksi savimateriaalia, jota huuhtoutuu pelloilta ja metsistä. Siihen on sitoutunut muun muassa vettä värjääviä ravintoaineita.

Vesterinen toteaa, että Hiidenvedellä kiintoainetta on luontaisestikin paljon. Määrää pyritään vähentämään kosteikkojen avulla.

Kosteikot puhdistavat valumavesiä, koska niiden kasvit hyödyntävät ravinteet.

Kartoitus tehdään hankkeessa aiemmin luoduilla kosteikoilla, joita on yli 50.

Kartoituksia on tehty jäiden lähdöstä asti ja ne jatkuvat heinäkuuhun saakka.

Viidessä kohteessa otetaan myös vesinäytteitä. Näytteistä tutkitaan veden ravinnepitoisuutta.

Vesterinen kertoo, että hyvien näytteiden saaminen on usein haastavaa. Kosteikot keräävät vettä tasaisesti ympäri valuma-alueen.

– Ei ole löydettävissä sellaista tulouomaa, josta saisi keskimääräisen ravinnepitoisuuden. Parhaamme yritämme tämän osalta, Vesterinen toteaa.

Valituissa kohteissa on selkeät tulo- ja lähtöuomat. Niiden avulla veden ravinnepitoisuutta voidaan arvioida mahdollisimman luotettavasti.

Ensimmäiset näytteet otettiin keväällä. Seuraavat otetaan kesällä ja syksyllä.

Mielenkiinnon kohteena ovat Vesterisen mukaan fosforit, jotka aiheuttavat rehevöitymistä. Esimerkiksi liukoinen fosfori on levien ravintoa.

Alueita kuvataan myös droneilla eri vuodenaikoina, jotta kosteikkojen tilanteesta voidaan muodostaa kokonaiskuva.