Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LUMME-hanke sai 480 900 euron rahoituksen – tarjoaa tietoa vesiensuojelusta ja tukimahdollisuuksista alueen maa- ja metsätalouden toimijoille

Maatalous on merkittävin vesistökuormittaja Länsi-Uudellamaalla, mutta vesiensuojelutoimenpiteistä ja niihin saatavista tuista on usein vaikeaa ja työlästä löytää tietoa. Käytännön kunnostustoimien onnistuminen edellyttävää neuvottelua maanomistajien kanssa sekä huolellista suunnittelua ja toteutusta.

Tänä vuonna käynnistynyt LUMME-hanke toteuttaa maa- ja metsätalouden kuormituksen hallintatoimenpiteitä, seuraa kunnostustoimien vaikuttavuutta sekä tarjoaa ajankohtaista tietoa vesiensuojelusta ja tukimahdollisuuksista alueen maa- ja metsätalouden toimijoille ja näin edistää vesistökuormituksen vähentämistä. Hanke sai 480 900 euron rahoituksen Uudenmaan ELY-keskukselta, ja sitä koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Hankkeen kokonaisbudjetti vuosina 2022–2024 on yhteensä 961 800 euroa.

– Olemme todella iloisia tästä erittäin merkittävästä rahoituspotista. Haluamme tukea alueen maanviljelijöitä sekä tiedottamalla erilaisista tukitoimenpiteistä kuormituksen vähentämiseksi että käytännössä rakentamalla esimerkiksi kosteikkoja ja kaksitasouomia, sanoo LUVYn toiminnanjohtaja Jaana Pönni tiedotteessa.

Kullekin kohteelle valitaan vesiensuojelullisesti kustannustehokkaimmat ratkaisut. Maanparannusaineista keinovalikoimaan on tullut kipsi.