Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunta kannustaa koteja siirtymään pois fossiilienergiasta – Rakennusten lämmitys aiheuttaa neljänneksen Vihdin päästöistä

Vihdissä on Tilastokeskuksen mukaan edelleen yli tuhat öljy- ja maakaasulämmitteistä omakoti- ja paritaloa.

Vihdin kunta kannustaa öljylämmitteisten rakennusten omistajia siirtymään pois fossiilienergiasta. Vihdin kunta on sitoutunut päästövähennystavoitteisiin ja kunta tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että kunnan omien kiinteistöjen lämmityspäästöt saataisiin minimiin.

Kunnan omistamista rakennuksista aiheutuvat päästöt kattavat kuitenkin ainoastaan murto-osan Vihdin alueen lämmityspäästöistä. Merkittävämpiä vähennyksiä voidaan tehdä yksityisomistuksessa olevissa rakennuksissa.

– Vihdissä asuminen on heti liikenteen jälkeen suurin päästöjen aiheuttaja. Rakennusten lämmitys aiheuttaa neljänneksen Vihdin kaikista päästöistä pois lukien teollisuus. Vihdissä on Tilastokeskuksen mukaan yhä yli tuhat öljy- ja maakaasulämmitteistä omakoti- ja paritaloa, sanoo Vihdin kunnan ilmastokoordinaattori Vera Järvenreuna.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että kiinteistön energiaremontti on aina taloudellisesti kannattavaa. Eri lämmitystapoja ja niiden kustannuksia on helppo vertailla Motivan vertailulaskurilla.

Kiinteistön energiaremontti on aina taloudellisesti kannattavaa.

Ilmastokoordinaattori Vera Järvenreuna

– Toki on huomattava, että kasvaneen kysynnän ja maailmanlaajuisten toimitusvaikeuksien vuoksi uusiutuvan energian teknologian hinnat ja asennuskustannukset ovat nousseet viimeisen vuoden aikana, Järvenreuna toteaa.

Vihdin ympäristövalvonta on tehnyt ohjeen öljysäiliön poistoon. Tyypillisesti öljy- tai kaasulämmitys vaihdetaan lämpöpumppuun tai useita lämmönlähteitä yhdistävään hybridiratkaisuun. Yleisin lämpöpumppu on muun lämmityksen tueksi tai viilennykseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu.

– Ilmalämpöpumpun asentaminen on aina kannattavaa, sillä sen avulla voi pienentää öljy- tai sähkölämmitteisen talon kulutusta. Lämpöpumppujen ulkoyksiköiden asennus ei pääsääntöisesti edellytä Vihdissä rakennusvalvonnan toimenpidelupaa, Järvenreuna jatkaa.

Geotermisen energian hyödyntäminen maalämpöpumpun avulla on yleistynyt omakotitaloissa, mutta myös rivi- ja kerrostaloissa maalämpö yleistyy.

– Maalämpökaivoa ei voi porata pohjavesialueelle. Maalämpö riittää tavallisesti yksinään korvaamaan öljylämmityksen.

Riippuvuutta ostosähköstä voi pienentää ryhtymällä uusiutuvan sähkön pientuottajaksi esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmän avulla. Myös taloyhtiössä voidaan kannattavasti hyödyntää aurinkosähköä. Aurinkopaneelien asennus ei pääsääntöisesti edellytä Vihdissä rakennusvalvonnan toimenpidelupaa.

Polttamiseen perustuvasta lämmittämisestä on pitkällä aikavälillä irtaannuttava ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lämpöpumput ja erilaiset hybridiratkaisut ovat vaihtoehto myös puulämmitteisiin koteihin.

Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA myöntää tukea asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin investointeihin. Ely-keskuksen kautta myönnetään avustusta pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi.

– Avustusten määrärajat ovat rajatut ja kysyntä suurta, joten avustuksia kannattaa hakea pikaisesti. Jos avustusta ei saa, on mahdollista hakea kotitalousvähennystä. Tänä vuonna on tulossa vähävaraisille myönnettävä avustus kodin energiaremontteihin.