Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luoteis-Uusimaan lukijat äänestivät: Vihti pysykööt kuntana

Luoteis-Uusimaan verkkokyselyyn vastanneista enemmistö säilyttäisi Vihdin kuntana.

Luoteis-Uusimaa kysyi lukijoilta verkkokyselyssä, pitäisikö Vihti muuttaa kunnasta kaupungiksi. Kyselyyn vastanneista selvä enemmistö (67% vastanneista) oli sitä mieltä, että Vihdin tulee jatkossakin pysyä kuntana.

Perusteluissa korostui Vihdin koko. Moni mielsi Vihdin liian pieneksi ollakseen kaupunki.

– No kun ei ole kaupunki. On vähän naurettavaa nimittää maalaiskuntaa kaupungiksi.

– Kaupunki on tiheään asutettu alue tai asutuskeskus. Asia, jota Vihti ei ole ja jota sen ei myöskään tulisi tavoitella. Kehittyvä kehyskunta on sopiva identiteetti Vihdille ja vihtiläisille.

– Liian maaseutua ollakseen kaupunki ja hyvä niin!

– Vihdillä ei ole mitään kaupungin elementtejä. Taajamat hajallaan siellä täällä. Suomessa on monta väkirikkaampaakin kuntaa.

– Eihän täällä ole yhtään mitään kaupunkimaisuutta!

– En kannata tuppukylien muuttamista kunnista kaupungeiksi.

– Ei muistuta kaupunkia mitenkään.

– Kaupunki on sellainen, missä pääsee hyppäämään suoraan alaovelta sporaan.

Wannabe-metropoli ei vaan toimi. Vihdin kunnan pitää ymmärtää, mitä se on ja mitä se ei ole.

Moni kaupunki-nimitystä vastustava perusteli, ettei kaupungiksi muuttamisesta olisi Vihdille mitään hyötyä.

– En keksi mitä hyötyä siitä olisi.

– Miksi ihmeessä pitäisi? Vihti koostuu hajallaan olevista mutta vireistä kylistä. Edes Nummelan keskusta ei ole lainkaan kaupunkimainen. Kaupungiksi muuttumisella ei saavutettaisi nähdäkseni mitään hyödyllistä.

– Kaupunki nimitys ei tuo mitään lisäarvoa, eikä vastaa kyllä mielikuvaakaan Vihdistä! Kaupungin keskusta Nummela, hyvät naurut siitä kyllä saa.

– Ei tuo mitään uutta, ei täytä kaupungin kriteereitä, köyhä kunta, kuolleita taajamia ja kyliä.

– Oikeudellisesti Vihti ei hyödy kaupunki nimestä. Sillä saattaisi olla positiivinen vaikutus uutta asuinkuntaa valitseville. Kustannuksia tulee lisää kaupunkimaisen rakenteen sekä toimintojen luonteen takia.

Useat vastaajat kokivat, että maalaisimago on Vihdille on enemmän eduksi.

– Kunta sopii paremmin maalaismaisemalliseen imagoomme monine pienine kylineen.

– Vihti on niin suurelta osin maaseutua, että kaupunki tuntuu vieraalta.

– Vihti on yli 500 vuoden ikäinen historiallinen maalaispitäjä ja edelleen suurimmilta osin luonnon kuten vesistöjen, peltojen ja metsien sekä useiden kylien muodostama seutukunta.

– Haluamme profiloitua kuntana jossa on tilaa ja vapautta. Olemme nimenomaan kunta, vaihtoehto niille jotka etsivät ulospääsyä kaupungin betonilähiöistä.

– Itse asun mieluummin pitäjämäisessä kunnassa kuin kalseassa kaupungissa. Mielikuvista on kyse, juridista merkitystä sillä onko kunta vai kaupunki ei ole.

– Maalaiskunta on hyvä ja erilainen, mainosarvo, joka erottuu.

Jotkut pohtivat, voisiko Nummela itsessään olla kaupunki.

– Nummela voisi irtaantua Vihdistä omien ja Vihdin intressien vuoksi. Itseasiassa Nummela voisi olla erityistalousalue eli Nummelan vapaakaupunki. Vihti voisi kehittää itseään ilman että se olisi aina Nummelalta tai kyliltä pois.

– Vihti on niin laaja ja hajallaan. Voisiko sen sijaan Nummela olla kaupunki kunnassa Vihti?

– Jos kaupunki, niin sitten nimeksi Nummela. Vihdin kirkonkylä on niin kaukana eristyksessä, ei juurikaan kaupunkimaisia palveluita, ellei kirkkoa lasketa sellaiseksi.

– Nummela ei tee Vihtiä kaupungiksi, vaikka Nummelassa asuvat kunnalliset päättäjät niin haluaisivat.

Reilu 30 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että Vihdin tulisi olla kaupunki. Kaupunki-nimitystä kannattavat perustelivat kantaansa elinvoimalla ja imagolla. Moni vastaaja koki, että kaupunki-nimitys viestisi Vihdin kasvusta ja kehityksestä.

– Kaupunki-imago saataisi houkutella paremmin yrityksiä kuntaan.

– Vihti kehittyy ja kaupunkimaistuu koko ajan, viimeistään junanradan tultua muutos on niin pitkällä, että vaihdos on perusteltu

– Voisimme selkeästi panostaa keskustan (Nummelan) kasvuun ja lisäksi taajamiin.

– Jos haluaa saada asukkaita ja pysyä elinvoimaisena niin pitää ryhtyä jossittelusta toimeen. Karkkilassa asiat esimerkiksi tällä hetkellä toimii, paremmin kuin ennen. Nyt sama flowtila Vihtiin.

– Jos kerta pieni naapurimme Karkkila on kaupunki, niin kyllä Vihti isommalla asukasmäärällä kuuluisi olla kaupunki, onhan täällä enemmän palvelujakin.

– Kaupunki houkuttaa asujia kehän sisältä, kun kunta maalla ei ole puoleensa vetävä. Isot yritykset pääsääntöisesti rakentaa kaupunkeihin, jolloin mietittäväksi jää: miksi kaupunki on vetävämpi?

Osa vastaajista huomautti, että Vihti on jo nyt hyvin kaupunkimainen.

– Vihti kokonaisuudessaan toimii hyvin ympäröivien kaupunkien tapaan jo nyt kaupungin omaisesti.

– Tunnin junan ympäristö tulee muuttumaan kaupunkimaiseksi. Sellaiseksi tiiviiksi. Samalla tulee julkisen liikenteen infra parantumaan.

– Vihti myös alkaa olemaan jo sen kokoinen että aivan hyvin voisi kaupunki olla.

– Jospa kaupungiksi muuttuminen herättelisi valtuuston jäärät vidoin ymmärtämään, että kaupunki, sen asukkaat ja yritykset tarvitsevat toimivan joukkoliikenneratkaisun, joka on yhteensopiva muun Helsingin seudun kanssa.

Lue kuntapoliitikkojen ja kunnanjohtajan mielipiteitä aiheesta jutusta "Vihti ehdottomasti kaupungiksi!" vaiko "Ei missään nimessä!".