Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Fantasiamaailmoja Nummelan kirjastossa: Jaana Vesanen ammentaa maalausten aiheita luonnosta, vedestä, merestä ja fantasiasta

Mystiset työt pysäyttävät kävijän ihastelemaan muita ulottuvuuksia. "Pidän kaikesta sellaisesta, jota ei näe jokapäiväisessä elämässä."

Nummelalaisen Jaana Vesasen, 40, akryylimaalauksia on esillä Vihdin pääkirjaston aulassa Nummelassa heinäkuun ajan. Näyttely on Vesasen ensimmäinen.

Maalaaminen on Vesaselle vakava harrastus, johon hän käyttää paljon aikaa. Päätyö hänellä on Nummelan K-Citymarketissa.

– Maalaan vapaa-ajalla todella paljon. Teen noin 50 maalausta vuodessa. Olen myynyt nelisenkymmentä taulua sinä aikana, kun olen maalannut.

Itseoppinut Vesanen on tehnyt akryylimaalauksia kolme vuotta. Sitä ennen hän piirsi seitsemän vuotta jokapäiväisesti muun muassa puuväreillä ja digitaalisesti.

– Olen tykännyt piirtää lapsesta asti. Yläkoulussa sain stipendin kuvaamataidosta. Sitten välissä oli melkein kaksikymmentä vuotta, jolloin en piirtänyt lainkaan.

Piirtonäyttö innosti Vesasen uudelleen taiteen pariin:

– Sain mieheltäni lahjaksi piirtonäytön ja kynän. Jäin tekemiseen aivan koukkuun. Tehdessä taidot karttuivat tosi paljon, mutta tekemisen tapa ei ollut aivan minun juttuni. Vähitellen siirryin akryylimaalausten pariin ja tämä tapa tuntuu vihdoin omalta.

Vesanen ammentaa aiheita tauluihinsa luonnosta, vedestä, merestä ja fantasiasta. Hän lukee fantasiakirjallisuutta sekä katsoo fantasiaelokuvia ja japanilaisia animaatioita.

– Japani on todella lähellä sydäntäni. Jokin värien yhdistelmä saattaa laukaista idean maalaukseen. Voin saada inspiraation myös kuulemastani keskustelusta tai jostakin kuvasta. Pidän kaikesta sellaisesta, jota ei näe jokapäiväisessä elämässä.

Vesaselle on tehty oman kodin keittiöön nurkkaus, jossa hän maalaa.

– Saan maalata rauhassa, sillä meillä ei ole lapsia. Kissamme saattaa joskus tuoda oman mausteensa maalaukseen sipaisemalla maalauksen pintaa hännällään, Vesanen kertoo.

Taiteilijana Vesanen kertoo olevansa nopea tekijä, kun inspiraatio iskee. Nopeimmat työt valmistuvat parissa päivässä. Tilaustöihin hän käyttää enemmän aikaa:

– Tilaustöitä tehdessä keskustelen aina tilaajan kanssa ja varmistelen maalauksen yksityiskohtia.

Inspiraatio kannattelee Vesasta maalatessa niin kauan kunnes työ on valmis:

– Kun saan inspiraation teen maalausta koko ajan, kunnes se on valmis. Pidän toki pieniä taukoja, jotta silmät saavat levätä tai maali kuivua. Intuitio kertoo milloin on valmista. Maalaamistahan voisi jatkaa loputtomiin ja lisäillä tauluun yksityiskohtia, mutta on taito lopettaa työstäminen ajoissa.

Tulevaisuuden haaveena Vesasella on laajentaa maalausten aiheita T-paitoihin, mukeihin ja julisteisiin:

– Kaikki on vasta ajattelun asteella, mutta haaveena olisi saada maalata tulevaisuudessa kokopäiväisesti.

Näyttelyn maalausten maailma on kiinnostanut erityisesti lapsia ja nuoria.

– Aulan pöydällä olevaan vihkoon voi jättää terveisiä. Käyn maanantaisin lukemassa terveiset ja katsomassa, että kaikki kunnossa. Kommentteja on ollut ilo lukea.